Više frontova
146

Jutarnji list: Dodik prijeti razbijanjem BiH, nemiri u Crnoj Gori. Stoji li Vučić iza svega?

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jutarnji list objavio je analizu aktuelne situacije u regionu, koja nije nimalo dobra, postavljajući tezu o tome da li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stoji iza svega toga.

Već skoro dva mjeseca u Crnoj Gori, kako se navodi, traju protesti protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji su tamošnji Srbi, čije stranke otvoreno negiraju crnogorski suverenitet, državnost te etničku posebnost shvatili kao atak na svoj identitet.

Zapravo se, tvrdi se u analizi, radi o tome da Vučić gubi utjecaj na području koje smatra "srpskim" i u panici shvaća da se politika na koju se on oslanja (novo ujedinjavanje Srba ili reanimacija Miloševićeve velikosrpske politike) neumitno topi.

"U isto vrijeme s litijama (procesijama) u Crnoj Gori, Milorad Dodik izaziva novu krizu u BiH, ponovno prijeteći njenim razbijanjem i osamostaljenjem Republike Srpske, za što je odmah dobio 'po ušima' od međunarodne zajednice (Rusija je ostala suzdržana). I Milorad Dodik i Andrija Mandić, lideri Srba iz BiH, odnosno Crne Gore, bili su na sastanku s Vučićem koji im je pružio podršku jer je stao iza Republike Srpske i 'našeg naroda u Crnoj Gori', pridajući sebi poziciju 'patrijarha' svih Srba, kao nekad Milošević. Štitim interese Srbije i svih Srba, ponavlja stalno Vučić. A ta pozicija zapravo je prilično opasna na regiju, ali i same Srbe, podsjetimo li se postmiloševićevskih vremena", kaže se u analizi.

Veliki srbijanski književnik Filip David kaže da ako se 90-ih vjerovalo da se oružanom silom mogu mijenjati granice i ostvariti projekt svi Srbi u jednoj državi, što je dovelo do mnogih tragedija, patnji i zločina, ali i prividnog poraza takve politike, sada je to zamijenjeno paternalističkim odnosom zemlje matice, Srbije.

On smatra kako Vučićevo otvaranje toliko frontova u regiji ima veze s predstojećim izborima u Srbiji, ali boji se da predstavlja i konstantu srpske politike.