Nakon sastanaka
90

Jusko: Iduće sedmice krećemo u konkretne razgovore o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd

Piše: I. Č.
Ismir Jusko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ismir Jusko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko održao je danas dva sastanka u vezi projekta gradnje autoputa Sarajevo - Beograd, jedan sa turskim ministrom saobraćaja Ahmetom Arslanom, a drugi sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kocom. Jusko je za Klix.ba kazao da već u ponedjeljak dolazi cijela ekipa iz Turske.

"Nakon prvobitne informacije i sastanka održanog u Istanbulu, vezanog za izgradnju kružne rute spajanja Sarajeva i Beograda, s jedne strane preko Tuzle, a s druge preko Vardišta - jutros sam imao prvi telefonski sastanak sa ministrom Ahmetom Arslanom. Taj sastanak je bio izuzetno pozitivan i konstruktivan, već toliko da smo dogovorili da u ponedjeljak, 5. februara, dođe cijela ekipa iz Turske", kazao je Jusko u razgovoru za Klix.ba.

Najavio je da će doći zamjenik direktora Direkcije za puteve Turske, zajedno sa cijelom ekipom.

"Oni već imaju određene analize vezane za prijedloge izgradnje kružne rute Sarajevo - Beograd. Također očekuju i od nas da im dostavimo sve informacije vezane za ove pravce. Već iduće sedmice krećemo u konkretne radove. Ja sam ministru rekao da im se u potpunosti stavljamo na raspolaganje, kako Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH, tako i ja kao ministar. Istakao sam to više puta u posljednje vrijeme: nakon Koridora 5C ovo je definitivno najveći infrastrukturni projekat kada je riječ o transportnoj infrastrukturi u Bosni i Hercegovini", rekao je Jusko.

Drugi sastanak ministar Jusko održao je danas sa ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldunom Kocom, a kazao nam je da je dogovoreno da u utorak, 6. februara, održe zajednički sastanak sa predstavnicima entiteta.

"Mi ćemo prezentovati, sa naše strane, sav materijal koji imamo vezan za izgradnju planirane rute. Isto to očekujemo i sa njihove strane, da vidimo šta oni imaju. To će biti jedan inicijalni sastanak. Ja sam predložio ambasadoru da njihovu posjetu iskoristimo da oni obiđu i jedan i drugi pravac, čisto kako bi se upoznali sa tim dijelovima Bosne i Hercegovine i da bi imali bolju sliku kuda te rute treba da idu", konstatovao je Jusko za Klix.ba.

Na pitanje vezano za finansijski segment cijelog projekta, Jusko je kazao da upravo na predstojećim sastancima očekuje povratnu inforamciju u vezi finansiranja gradnje puteva.

"Zaista je riječ o pozitivnoj stvari. Od samog početka definitivno sam bio stava da tuzlanska regija, gdje saobraća 22 hiljade vozila i gdje živi gotovo milion stanovnika, trpi najveće zagušenje u saobraćaju. Ta regija je bila nulti prioritet da se riješi kvalitetnom transportnom infrastrukturom. Isto tako sam bio stava da istočni dio Bosne i Hercegovine ne smije biti odsječen od kvalitetne transportne infrastrukture. Zastupao sam stav da, ako za to postoji mogućnost, idemo u izgradnju oba kraka. To je naposljetku i dogovoreno", zaključio je ministar Ismir Jusko.