Dom naroda
2

Jusić: Naučili smo lekcije iz rušenja krova skladišta minsko-eksplozivnih sredstava kod Banje Luke

Klix.ba
Sead Jusić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sead Jusić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na današnjoj 37. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH delegat i predsjedavajući zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Sifet Podžić postavio je pitanje šta je urađeno o pitanju sigurnosti skladišta Oružanih snaga BiH u kasarni Krčmarice kod Banje Luke, gdje se krajem februara urušio krov, a ispod njega je ostalo 70 tona opasnih materija.

Zamjenik ministrice odbrane Marine Pendeš Sead Jusić odgovorio je da stoji saopćenje koje je izdalo Ministarstvo odbrane BiH.

On je podsjetio da se 27. februara krov skladišta srušio kao posljedica nagomilanog snijega i dotrajale konstrukcije. U ovom incidentu nije bilo povrijeđenih.

"Formiran je operativni tim, izvršena procjena stanja, bila je delikatna situacija zbog minsko-eksplozivnih sredstava koja su neperspektivna, ali su bila pritisnuta teškim konstrukcijama. Angažovani su eksperti za deminiranje, odnosno rješavanje minsko-eksplozivnih sredstava i timovi građevinske struke i hvala Bogu nije se desilo ništa loše", istakao je Jusić.

On je dodao da je cijela operacija predstavljala veliki sigurnosni rizik.

"Naučili smo neke lekcije i uredit ćemo standarno-operativne procedure za ovakav događaj s kakvim se nismo susretali. Istovremeno smo vidjeli šta nam nedostaje u pogledu određenih kamera ili dronova, da se sa svih strana može vidjeti šta se desilo, da se rizik svede na minimum. Načelnik Operativnog štaba je pokrenuo postupke utvrđivanja odgovornosti, odnosno uzroka", objasnio je Jusić i poručio da će svi koji su učestvovali u akciji izvlačenja opasnih materija biti nagrađeni.