{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jurišić: Izmjene Zakona o indirektnom oporezivanju neće nikome pomoći

F
7.10.2013. u 11:35
2
3
Jurišić: Izmjene Zakona o indirektnom oporezivanju neće nikome pomoći
2
Jurišić: Izmjene Zakona o indirektnom oporezivanju neće nikome pomoći
Foto: Klix.ba
Ne znam da li su obavljene konsultacije s Upravnim odborom Uprave za indirektno oporezivanje BiH kada je riječ o Prijedlogu zakona i izmjenama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, kazao je tokom rasprave poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Beriz Belkić.
Podsjetio je da u obrazloženju za donošenje ovog zakona stoji da zakon ne košta te smatra da to nije tačno jer se radi o promjeni stopa i smanjenju takse.

"Bilo bi dobro da predlagač kaže koje su posljedice zakona u smislu priliva budžetskih sredstava", zaključio je Belkić.

Poslanik Niko Lozančić smatra da je riječ o Prijedlogu zakona koji je finansijske prirode jer se umjesto jedne stope zateznih kamata predlaže druga, a nigdje nema pojašnjenih efekata tog čina.

Poslanik Zvonko Jurišić je stava da primjenom ovog zakona država BiH neće dobiti ništa.

"Oni koji prate naplatu poreza trebaju pomoći onima koji nisu u stanju da plate porez i ne dovoditi ih u priliku da nisu u stanju da plate. Mi danas imamo situaciju da u FBiH postoji niz preduzeća s ukupnim dugom od milijardu i više KM. Vi možete tim ljudima zaračunati svaki dan zateznu kamatu, ali oni ne mogu vratiti glavnicu. Stoga, ovim problemom se trebaju pozabaviti svi nadležni u cilju donošenja potrebnih zakona da bi dug bio sveden u normalne okvire. Ovim zakonom nećemo pomoći nikome", kazao je Jurišić.

Interes je izvršnih struktura, naglasio je poslanik Petar Kunić, da se sastanu jednom u dva mjeseca i da ministar finansija BiH dobije naknadu za prisustvo sjednicama UO UIO BiH, a što bi trebao raditi po službenoj dužnosti.

"Oni su po službenoj dužnosti dužni da prisustvuju sjednicama i koordiniraju", zaključio je Kunić te predložio da se ukinu naknade po ovom osnovu. Poslanik Slavko Jovičić kazao je da će poslanici SNSD-a podržati ovaj zakon u prvom čitanju, ali i podsjetio da treba dati značaj Parlamentu koji je odgovoran za ukupnu politiku u BiH.

"To ranije nismo uspjeli. Mi ne možemo ništa izmijeniti bez suglasnosti UIO BiH. Oni imaju prevelika ovlaštenja, a koja im nije dao Parlament. Posebna tačka dnevnog reda bi trebala biti funkcionisanje UIO jer tamo ima svega i svačega i ne vjerujem da bi ih razriješila i čitava jedna tematska sjednica", kazao je.

Po zaključenju rasprave o ovoj tački dnevnog reda, predsjedavajući Doma Denis Bećirović proglasio je desetominutnu pauzu i sazvao sjednicu Proširenog kolegija doma, a uoči tačke koja se odnosi na Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2012.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: