{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jovičić o "zakonu o cinkarenju": Niko nije lud da prijavi korupciju u institucijama BiH

F
19.9.2013. u 12:06
52
51
Jovičić o "zakonu o cinkarenju": Niko nije lud da prijavi korupciju u institucijama BiH
52
Jovičić o "zakonu o cinkarenju": Niko nije lud da prijavi korupciju u institucijama BiH
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH obavili su raspravu o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, čiji su predlagači poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) i Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH).
Poslanik Beriz Belkić (Stranka za BiH - SBiH) rekao je da neće podržati principe ovog prijedloga jer smatra da se njim imovina ne stavlja u trajno vlasništvo države BiH.

"Mi ćemo iskoristiti neke druge mjere kada je u pitanju nerad Pravobranilaštva, podnijet ćemo prijave protiv njih, jer se imovina mora proknjižiti, a oni nikako to da urade", pojasnio je Belkić.

Stranka za BiH smatra da za ovakav potez ima dovoljno argumenata.

Obavljena je i rasprava o Prijedlogu zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH.

Poslanica SBiH Azra Hadžiahmetović je istakla da bi bilo lijepo kada bi BiH imala zakon koji će pokriti sva prijavljivanja korupcije u svim segmentima društva.

"Ne trebamo imati iluziju da će ovakvi zakoni riješiti problem, ali će bar zaštititi ljude koji prijavljuju korupciju od sankcija. Grupa parlamentaraca, predlagači zakona, već duže vrijeme surađuje s međunarodnim organizacijama od kojih i imamo podršku. Očekujem da će Parlament usvojiti ovaj zakon", zaključila je Hadžiahmetović.

Poslanik Slavko Jovičić (SNSD) predložio je da se ovaj prijedlog preimenuje u "zakon o cinkarenju", tvrdeći da niko ne može zaštititi one koji u institucijama prijave korupciju.

"Ako se neko 'uvalio' u neku instituciju BiH, naravno da je došao preko veze, stranačke, rodbinske... I on će sad prijaviti korupciju! Pa, nije lud!", rekao je Jovičić te dodao da bi taj prvo morao prijaviti sam sebe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: