BiH
352

Jovan Divjak ispred Ambasade Francuske u Sarajevu: Je suis Charlie

Piše: L. Č.
Brojni građani BiH okupili su se danas ispred Ambasade Francuske u Sarajevu kako bi zapalili svijeće ili ostavili olovku u znak sjećanja na žrtve jučerašnjeg terorističkog napada u Parizu.
Jovan Divjak (Foto: Klix.ba)
Jovan Divjak (Foto: Klix.ba)
Podsjećamo, trojica naoružanih napadača upali su u redakciju satiričnog lista Charlie Hebdo i ubili urednike i novinare tog lista te dva policajca.

Građani Sarajeva su se danas okupili u ulici Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka.

Među prisutnima je bio i penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak koji je držao natpis "Je suis Charlie", u prevodu "Ja sam Charlie".

"Terorizam se dešava punih dvadeset godina - terorizam je bio u Bosni i Hercegovini, terorizam je Islamska država koja danas ubija i to gledamo svaki dan. Mislim da države nisu spremne da se suprotstave terorizmu jer je ovo iznenađenje i za Francusku koja je znala da se ta redakcija prati više godina, a nisu obezbijedili zaštitu. Ne samo da ne vode računa o svojim građanima, već je ovo greška i Evropske unije, vodi se interes o perifernim stvarima, a ne o terorizmu koji je iz dana u dan sve jači", kazao je Jovan Divjak, te dodao da se i mi u Bosni i Hercegovini plašimo terorizma.

"Vi dobro znate da ove naše teroriste mi privedemo dan, dva, pa ih pustimo i opet se sve dešava iznova, idu da ratuju u Siriji i na drugim ratištima...", dodao je Divjak.

Francuski državljani u BiH i građani Sarajeva sinoć su zapalili svijeće ispred zgrade ambasade te zemlje u glavnom gradu naše zemlje, a danas su to učinili i brojni drugi građani, kolege novinari i udruženja, kako bi iskazali svoje suosjećanje sa žrtvama atentata u Parizu.