BiH
184

Građani Sarajeva, novinari i zvaničnici odali počast ubijenima u napadu na Charlie Hebdo

Piše: E. G.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Građani Sarajeva, brojne novinarske ekipe i ugledne ličnosti iz javnog života BiH odali su danas u 12 sati počast ubijenima u jučerašnjem terorističkom napadu na redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo u Parizu.

Paljenjem svijeća i ostavljanjem olovaka ispred Ambasade Francuske u Sarajevu prisutni su odali počast ubijenim kolegama francuskog magazina i dvojici policajaca.

Slobodan Šoja, historičar i diplomata, bivši ambasador BiH u Francuskoj, bio je među onima koji su odali počast ubijenima.

"Ovo je za mene prije svega veliki šok. Lično sam jako vezan za Francusku pa je logično i da budem potreseniji. Poslije 16 godina života u Francuskoj ovo me nažalost nije iznenadilo. Francuska je zemlja koja se može ponositi svojim slobodama i kroz cijelu historiju je prednjačila u tome. Podsjećam da je kod njih borba protiv svega, čak i protiv najvećih autoriteta, sasvim prirodna. Novine i magazini u Francuskoj kritikuju sve moguće autoritete, najčešće francuskog predsjednika koji je prvi došao na mjesto ubistva, odnosno pred redakciju Charlie Hebdoa", kazao je Šoja.

Šoja kaže da će Francuska ostati zemlja kakva je bila, a da mi u BiH moramo jasno pokazati da smo protiv ovakvog barbarskog čina.

Među onima koji su odali počast je bio i profesor Univerziteta u Sarajevu Nerzuk Ćurak. Kao i drugi građani osuđuje napad na redakciju Charlie Hebdoa.

"Osjećam golemu tugu zbog ovog terorističkog udara na temelje Republike Francuske i kao čovjek koji se dugo bavio novinarstvom osjećam neku vrstu nespokoja zato što živimo u globaliziranom, umreženom svijetu u kojem događaji iz jednog dijela svijeta kao eho odjekuju u drugom i naprosto više ne možete motriti svijet kao izolovane cjeline. Gdje god da živite morate osjećati neku vrstu bojazni", kazao je Ćurak.

Udar na slobodu govora i izražavanja je jedan od najbrutalnijih udara na temelje demokratskoga svijeta, kaže Ćurak, te dodaje da se nada da će razvijeni demokratski svijet imati snage da se obračuna sa terorizmom te da "ne sklizne" u rigidno desničarstvo.

"Ta opasnost sada objektivno postoji. Čuli ste jučer izjavu desničarke Marine le Pen u kojoj imate ozbiljne klice ksenofobije i zato je vrlo važno da sada i politički i vjerski lideri iz raznih dijelova svijeta pokušaju uspostaviti konsenzus i jedinstvo protiv neprijatelja čovječanstva, slobode i demokracije", rekao je Ćurak.

Građanima okupljenima ispred ambasade se pridružila i ambasadorica Francuske u našoj zemlji Claire Bodonyi. Ona je zahvalila na izrazima solidarnosti i sućuti zbog ubijenih državljana njene domovine.

"Ono što se desilo u Francuskoj jeste napad na slobodu, ta sloboda je sloboda štampe, izražavanja i kritike. To su osnovne vrijednosti u Francuskoj, ali i u brojnim drugim zemljama. Poruke simpatije i prijateljstva koje smo dobili od jučer nam to i dokazuju. Francuska ostaje ujedinjena, udružuje svoje snage i nastavlja borbu protiv terorizma i ekstremizma", kazala je ambasadorica.

Nakon minute šutnje za ubijene u jučerašnjem napadu, ambasadorica je zahvalila na podršci građanima, zvaničnicima i institucijama u BiH te pozvala da prisutni osvjedoče svoje saučešće tako što će položiti olovke pored Ambasade, jer je olovka simbol slobode izražavanja.

Počast ubijenima u jučerašnjem terorističkom napadu odali su danas i građani Mostara koji su se okupili na Španskom trgu.