{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Josip Tolić osuđen na 10 godina zatvora

S
20.3.2015. u 12:53
14
5
Josip Tolić osuđen na 10 godina zatvora
14
Josip Tolić osuđen na 10 godina zatvora
Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu kojom je Josip Tolić osuđen na 10 godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima u Brodu i Odžaku od maja do novembra 1992. godine.
Sudsko vijeće utvrdilo je, na osnovu iskaza svjedoka i materijalnih dokaza, da je Tolić počinio radnje koje mu se stavljaju na teret - ubistvo, silovanje i odvođenje na prisilni rad.

Vijeće je utvrdilo da su žrtve, koje su bile zatvorene u prostoriji osnovnih škola u Odžaku i Novom Gradu, u fabrici "Strolit" u Odžaku, i u zarobljeničkim objektima u prostorijama za skladištenje građevinskog materija u Brodu, kao i u prostorijama srednjoškolskog centra "Fric Pavlik" u opštini Brod - imale status civila.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je Tolić bio pripadnik HVO pri 102. Odžačkoj brigadi i da je kao stražar sam i sa drugim pripadnicima HVO u zarobljeničkim objektima učestvovao u nečovječnom postupanju i ubistvima srpskih civila.

Izricanju presude prisustvovali su članovi Saveza logoraša iz Posavine koji su izrazili nezadovoljstvo visinom izrečene kazne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: