BiH
2

Još postoji nada za rješavanje pitanja "Sejdić i Finci"

SRNA
Evropske diplomate nadaju se da bi danas moglo doći do dogovora u vezi sa odlukom "Sejdić i Finci" ukoliko domaći politički akteri ulože dodatni napor, te da neće doći do redukovanja IPA fondova.

"Zbog izostanka dogovora o provođenju odluke Sejdić i Finci i mehanizmu koordinacije, Evropska komisija pokrenula je još u petak, 11. oktobra, proceduru za redukovanje IPA fondova za 47 miliona eura i suspendovala razgovore oko paketa IPA dva sa BiH, ali među evropskim diplomatama postoji nada da bi moglo doći do dogovora ukoliko domaći politički akteri ulože dodatni napor", izjavio je u Briselu visoki evropski zvaničnik.

Ovaj izvor pojasnio je tokom nezvaničnog brifinga sa grupom novinara iz jugoistočne Evrope da izvještaji o napretku o eurointegracijama zemalja zapadnog Balkana još nisu završeni i bit će konačni tek sutra ujutro.

"Prema tome, izvještaj o napretku podložan je izmjenama do posljednjeg momenta pred objavljivanje", kaže ovaj zvaničnik.

Isti izvor je naglasio da će EU ostati vrlo privržena pružanju podrške domaćim političkim liderima za postizanje kompromisa o pitanjima koja se odnose na evropske integracije, ali ne može da izađe sa čarobnom formulom rješenja provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Evropski zvaničnik je, govoreći o suspendovanim IPA fondovima za BiH, precizirao da su stopirani uglavnom o infrastrukturni projekti.

"Kompromis o provođenju odluke Sejdić i Finci pokazao bi EU da postoji neophodan konsenzus za evropski put BiH", istakao je neimenovani zvaničnik.

Kada je riječ o ostalim zemljama regiona, kao datum početka pregovora sa Srbijom o pristupanju EU pominje se početak januara naredne godine, ali sve u velikoj mjeri zavisi od činjenice da izbori na Kosovu 3. novembra proteknu mirno i bez problema.

Crnoj Gori se preporučuje jače hvatanje u koštac sa borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije, te neophodnost obezbjeđivanja političke volje za provođenje pravosudnih reformi, dok se od Bivše Jugoslovenske Republike Makedoniji očekuje da trajno riješi problem naziva.

Politika proširenja ostaje i dalje priorit EU, ali, prema riječima evropskog zvaničnika, za zemlje koje žele ući u Uniju taj proces postaje sve izazovniji, a poseban fokus biće na vladavini prava što je osnov za više investicija i modernizaciju ekonomija država jugoistočne Evrope.