BiH
2

Füle: Perspektiva za članstvo BiH u EU još uvijek postoji

FENA
Štefan Fule (Foto: AFP)
Štefan Fule (Foto: AFP)
Predstavnici Evropske komisije i institucionalni i politički lideri iz Bosne i Hercegovine nastavili su danas treći sastanak Dijaloga na visokom nivou o pristupnom procesu, u Briselu, kojim je predsjedavao evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle.

Füle je zaključio da i dalje postoji perspektiva za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

"Treći sastanak Dijaloga na visokom nivou o pristupnom procesu, koji je nastavljen danas, znak je čvrstog i trajnog opredjeljenja Evropske komisije ka Bosni i Hercegovini i njenim građanima. U tom smislu, dijalog na visokom nivou je koristan forum koji će nastaviti svoj rad", naveo je Füle.

Dodao je da današnje razmatranje i konsultacije u vezi presude Sejdić i Finci, Mehanizma koordinacije i prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nisu dali konačne rezultate, ali da su se vodeći politički akteri i čelni ljudi vlasti na državnom i entitetskom nivou složili da nastave s evropskim putem.

"Konsultacije između vodećih političkih aktera, i sa Evropskom unijom, bit će intenzivno nastavljene u narednim danima, a raspoloživi modaliteti bit će dodatno raspravljeni", rekao je Füle.

On je istakao da obaveze koje su preuzeli politički lideri i institucije Bosne i Hercegovine u Mapi puta, dogovorenoj u junu 2012., te nedavno u Deklaraciji potpisanoj 1. oktobra, još nisu ispunjene, ali da oba dokumenta ostaju na snazi i da su lideri dužni da naprave iskorak u ispunjavanju tih obaveza.

Füle je zaključio i da nepostojanje rješenja u slučaju Sejdić i Finci blokira pristupni proces Bosne i Hercegovine te da je stoga teško opravdati nastavak davanja sredstava iz IPA fondova, zbog čega će 11. oktobra biti aktivirane procedure da prvobitno planirana sredstva iz programa IPA 2013 za Bosnu i Hercegovinu budu smanjena za 54 posto, odnosno za 47 miliona eura.

"Ukoliko se u narednim danima dođe do rješenja, ova procedura još uvijek može biti obustavljena", kazao je Füle.

On je potcrtao da, uprkos izvjesnom napretku oko Mehanizma koordinacije za pitanja u vezi s EU koji je ostvaren na današnjem sastanku, konačno rješenje još nije postignuto.

Füle je kazao da ne može biti razmatrano programiranje za novi ciklus Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA2 – 2014-2020) dok ne profunkcioniše Mehanizam koordinacije, kao i da svaka godina kašnjenja u programiranju za posljedicu ima značajne gubitke novca iz grantova koji bi inače bili dostupni Bosni i Hercegovini.

Naglasio je da Evropska komisija žali što Bosna i Hercegovina odbacuje već ustaljenu metodologiju prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te protokola Privremenog sporazuma, te da će EK započeti zvaničan proces konsultacija s Bosnom i Hercegovinom kako bi bilo pronađeno rješenje za ovaj spor.

Füle je najavio da će uskoro biti sazvan vanredni sastanak Privremenog odbora i da će se Evropska komisija konsultovati s državama-članicama EU o tome kako da odgovori.

  • Evropska komisija ostaje posvećena nastavku pružanja podrške naporima političkih lidera da pronađu rješenje za pitanje presude Sejdić i Finci te vjeruje da može biti postignut održiv sporazum, ukoliko postoji dovoljno političke volje i spremnosti na kompromis među svim glavnim akerima - poručio je Füle, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.