{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Još jedan uspjeh UKCS-a: Otvaraju se dvije nove etaže Centralnog medicinskog bloka

18.8.2015. u 14:56
62
20
Još jedan uspjeh UKCS-a: Otvaraju se dvije nove etaže Centralnog medicinskog bloka
62
Još jedan uspjeh UKCS-a: Otvaraju se dvije nove etaže Centralnog medicinskog bloka
Univerzitetski klinički centar Sarajevo realizirao je još jedan u nizu projekata u cilju poboljšanja kvalitete usluga pacijentima, te će 31. augusta u rad biti puštene 14. i 15. etaža Centralnog medicinskog bloka u kojima će biti smještene Klinika za bolesti uha, grla i nosa i Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju.
"Ovo je izuzetno vrijedan projekat, zahvaljujući kojem ćemo pružiti kvalitetnije usluge našim pacijentima, te će se olakšati rad naših ljekara i medicinskog osoblja. Potpuno nove prostorije i ugodniji ambijent, doprinijeti će boljem i udobnijem boravku naših pacijenata", kazali su u Službi za odnose s javnošću ove Ustanove.

Zahvaljujući sredstvima Saudijskog fonda za razvoj novoizgrađene prostorije 14. i 15. etaže CMB-a rađene su u skladu s najvišim svjetskim standardima,uz potpuno novu opremu, na nivou evropskih i svjetskih klinika.

Zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini suočene su sa velikim poteškoćama u pogledu nabavke opreme i lijekova, neophodne za normalan rad, te pružanje adekvatnih zdravstvenih usluga pacijentima. Veoma su česte poteškoće sa nedostatkom citostatika, neophodnih za liječenje onkoloških pacijenata, koji se nabavljaju od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Kako nam to u Službi za odnose s javnošću UKCS-a kažu, poteškoće sa nedostatkom citostatika se prevazilaze, zahvaljujući odličnoj saradnji sa ZZOIR FBiH, a nabavke koje se finansiraju iz budžeta UKCS-a idu u skladu sa postojećim protokolima rada.

"UKCS kao najveća i najstarija zdravstvena ustanova, u kojoj se liječe pacijenti iz cijele Bosne i Hercegovine, svakodnevno radi na poboljšanju usluga našim pacijentima. Nažalost, situacija u državi je teška, što se itekako odražava i na oblast zdravstva, pa tako i na rad UKCS-a. Teškoće nastojimo i uspijevamo prevazići, na način da se to što manje odražava na naše pacijente, čije zdravlje nam je primarni cilj", kazali su u Službi za odnose s javnošću.

Najveća zdravstvena institucija u Bosni i Hercegovini, od maja mjeseca ove godine, dobila je status Univerzitetske kliničke bolnice na osnovu Rješenja Univerziteta u Sarajevu (broj: 0101-3138/15 od 20.05.2015. godine).

Zahvaljujući izuzetno dobroj saradnja Uprave i Sindikata UKCS-a, Sindikat UKCS-a dao je svoju saglasnost na poštivanje kolektivnog ugovora o plaćama uposlenika, te se sve odluke i bitnije aktivnosti realiziraju uz međusobnu saglasnost, a u najboljem interesu uposlenika UKCS.

Od početka godine urađeno je mnogo na poboljšanju kvalitete usluga pacijentima, a značajniji projekat bio je i renoviranje Klinike urgentne medicine, na kojoj se dnevno pregleda cca 500 pacijenata.

"Prostor nove Klinike urgentne medicine pokriva 1.350 kvadratnih metara. Osim rekonstruisane unutrašnjosti, napravljena je i nova tunelska sabraćajnica kroz koju ugroženi pacijent do urgentne medicine može stići za nešto više od minute. Na ovaj način pružena je bolja i adekvatnija zdravstvena zaštita te brži prijem u urgentnom centru", naveli su u Službi za odnose s javnošću.

Univerzitetski klinički centar Sarajevo raspolaže sa 1952 kreveta, s tendencijom smanjenja na 1.700, a ukupna popunjenost kapaciteta je od 75% - 80%, jer svaka klinika mora imati određeni broj slobodnih kreveta, za slučaj nepredviđenih situacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: