BiH
0

Još jedan uposlenik Vlade Brčko distrikta s krivotvorenom diplomom

FENA
Tužiteljstvo Brčko distrikta je podiglo, a nadležni sud potvrdio, optužnicu protiv još jednog uposlenika Vlade Brčko distrikta čime je nastavljeno s procesuiranjem kaznenih djela izvršenih upotrebom krivotvorenih diploma u brčanskim javnim službama.

Optuženi, čiji su inicijali K.K. (49), tereti se da je sredinom 2009. godine krivotvorenu diplomu o završenoj srednjoj školi upotrijebio u postupku zapošljavanja, te da je njenu kopiju davao na javnu ovjeru matičnoj službi i na uvođenje lažnih podataka o školskoj spremi u radnu knjižicu.

Pored toga, postoji i osnova sumnji da je optuženi u svojoj kući u Brčkom držao eksplozivne materije, čija nabavka građanima uopće nije dozvoljena. Optuženom se tako stavlja na teret da je u navedenom objektu protupravno držao ručnu bombu i 200 grama eksploziva sa opremom za aktiviranje, saopćeno je iz brčanskog Tužiteljstva.

Tužiteljstvo Brčko distrikta do sada je riješilo trinaest od ukupno dvadeset tri prijave krivotvorenja diploma u javnim službama Distrikta, od čega šest podizanjem optužnica koje su i potvrđene od nadležnog suda.

Dvije istrage su obustavljene usljed zastarjelosti kaznenog gonjenja, jedna zbog smrti prijavljene osobe, dok je u četiri slučaja odlučeno da se zbog vjerodostojnosti diploma kod prijavljenih osoba istraga neće provoditi, navodi se u priopćenju.