Agencija za privatizaciju se zatvara
0

Još 8,87 posto imovine KS se treba privatizirati

FENA
Nakon što je ministar privrede Kantona Sarajevo (KS) Rusmir Sendić na prošloj sjednici Skupštine KS-a najavio moguće zatvaranje Kantonalne agencije za privatizaciju Sarajevo, danas je za Agenciju FENA kazao da bi se takav scenarij mogao desiti do 31. decembra 2012. godine.

Naime, još u maju na sjednici Vlade KS-a donesen je zaključak kojim se zadužuje Kantonalna agencija za privatizaciju Sarajevo da u saradnji s Ministarstvom privrede pripremi cjelovitu analizu rada s aspekta perspektive prodaje imovine koja je u vlasništvu KS-a te pripremi konačnu odluku o statusu ove agencije.

Nakon toga, pojašnjava Sendić, urađena je detaljna analiza uz prijedlog odgovarajućih mjera za način funkcioniranja i transformiranja te agencije, a ovaj prijedlog razmatrat će Vlada KS-a, ali i zastupnici u Skupštini KS-a.

"Preuranjeno je govoriti o rokovima prestrukturiranja ili zatvaranja Agencije za privatizaciju, ali prema sadašnjim procjenama to bi moglo biti 31. decembra 2012. godine ukoliko aktivnosti koje se do tada trebaju realizirati usvoji Vlada i Skupština KS-a", kazao je Sendić.

Ponovio je da je ostalo još 8,87 posto imovine Kantona Sarajevo koja se treba privatizirati, a vrijednost te imovine je oko 800.000 KM, dok je za postojanje ove institucije potrebno od 600.000 do 700.000 KM, zbog čega 'agencija jede samu sebe'.

Međutim, posebno je istaknuo da radnici u ovoj agenciji, kojih je 17, neće ostati bez posla, a jedan od mogućih modela je da jedan dio poslova, nakon zatvaranja agencije, preuzmu resorna ministarstva, a drugi dio koji se veže za pravnu problematiku preuzme Pravobranilaštvo KS-a uz raspoređivanje uposlenih na određene pozicije.

Najavio je da će predložene mjere za ovu agenciju naći pred članovima Vlade u narednih 15-ak dana.