Lingvisti
0

"Jezik je u našem društvu zapostavljen"

FENA
Jezik je u bh. društvu generalno zapostavljen, posebno kada je riječ o rodno senzitivnom aspektu jezika, iako je primjena tog jezičkog apekta propisana Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH, donesenim još 2003. godine, ocjenjuju u Udruženju mladih lingvista i prevodilaca u BiH.

Koordinatorica projekta "Gender senzitivni jezik u obrazovanju, medijima i pravnim dokumentima", koji provodi ovo udruženje, Sandra Zlotrg istaknula je danas Feni da o ovoj oblasti jezika do sada nije bilo nikakvih temeljnih istraživanja, već da su ocjene donesene na osnovu zapažanja prakse ove tri oblasti.

Ona navodi da je jedino Vijeće za štampu BiH preporučilo da se koristi gender senzitivni jezik, ali da još nije zabilježena nikakva veća akcija u jezičkoj praksi.

"U medijima se sporadično primjenjuje gender senzitivni jezik. Slična je situacija i u udžbenicima, dok se u pravnim dokumentima muški rod smatra generičkim. Prema izmjenama Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, usvojenim 2009. godine, propisano je da muški rod ne može biti generički uz ocjenu da je to diskriminacija u jeziku. Međutim, to je prošlo neopaženo, te bi sve dokumente trebalo uskladiti s izmjenama tog zakona", kazala je Zlotrg.

Udruženje također planira usmjeriti aktivnosti na usklađivanje sa zakonom akademskih pravilnika da bi se zvanja uskladila s rodno osjetljivim jezikom. Za primjer se navodi da se još za žene koje su završile magistarski studij upisuje zvanje magistar.

Udruženje je nedavno počelo realizaciju i obuke za 70 lektorica i lektora iz institucija BiH te medijskih i izdavačkih kuća. Obuka se provodi u okviru spomenutog projekta i trajat će do sredine marta.

Drugi dio projekta obuhvatit će pripremanje smjernica o politički korektnom govoru, koji će pored rodno osjetljivog jezika tretirati i pravilno oslovljavanje različitih društvenih grupa, kao što su osobe s invaliditetom koje se suočavaju s jakim stereotipima u bh. društvu.

Zlotrg u konačnici navodi da Udruženje priprema i istraživanje o primjeni gender senzitivnog jezika u spomenute tri oblasti - obrazovanju, medijima i pravnim dokumentima u BiH, koje će biti predstavljeno na 1. slavističkom kongresu 29. maja u Sarajevu.