Opći izbori 2018.
225

Jerlagić pozvao 13 političkih stranaka na zajednički nastup u RS-u: Prevaziđimo nesuglasice

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić uputio je predsjednicima 13 političkih stranaka u BiH poziv za zajednički sastanak. Cilj sastanka je usaglašavanje stavova o zajedničkom nastupu na Općim izborima 2018. godine u entitetu Republika Srpska.

Poziv je upućen na adrese predsjednika BPS-a, DF-a, SDA, Pokreta Odgovor, Nezavisne bosanskohercegovačke liste, Nezavisnog bloka, SBB-a, SDP-a, HDZ-a 1990, Bošnjačkog pokreta, HSP-a BiH, Posavske stranke i HS-a BiH.

U pismu je navedeno da Stranka za BiH pokreće inicijativu za zajednički nastup svih bh. stranaka na Općim izborima 2018. godine u manjem entitetu.

"Smatramo da zajedničkim nastupom i jedinstvenim listama možemo zaštititi interese svih povratnika. Stoga vas pozivam na zajednički sastanak da o tome razgovaramo i utvrdimo principe jedinstvenog nastupa na Općim izborima 2018. godine u entitetu RS", napisao je Jerlagić.

Sastanak će biti održan u ponedjeljak u prostorijama Regionalnog vijeća Stranke za BiH Doboj-Teslić.

Jerlagić je ovim povodom kazao za Klix.ba kako su već od nekih političkih stranaka dobili potvrdu dolaska isto kao i što su neke stranke otvoreno kazale da neće prisustvovati ovom sastanku.

"Mi idemo sa željom da se napravi afirmacija jedinstvenog nastupa. Svi oni koji ne žele jedinstven nastup znači da žele neku svoju parcijalnu priču. Pa neka takvu poruku nose sa sobom", rekao je Jerlagić.

S obzirom na to da je i SDP BiH nedavno organizovao okupljanje probosanskih stranaka u RS-u, Jerlagića smo pitali i da li Stranka za BiH radi u koordinaciji sa SDP-om.

"Imam nevjerovatnu količinu gorčine jer smo mi uspjeli za tri godine zaboraviti kocept Domovine i Prvog marta. Mene ne zanimaju ni 'proevropski blokovi' ni 'odgovori', zanima me Domovina i Prvi mart", rekao je Jerlagić.

Ističe da su svi svjesni kako je bilo određenih nesuglasica u Domovini, međutim koncept važnosti Domovine je totalno drugačija priča.