Dopremijer Federacije BiH
0

Jerko Lijanović otputovao u Sloveniju

FENA
Jerko Ivanković Lijanović
Jerko Ivanković Lijanović
Dopremijer Federacije BiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović otputovao je u Sloveniju na poziv slovenskog ministra poljoprivrede, šumarstva i prehrane Dejana Židana.

Federalni dopremijer i ministar Ivanković-Lijanović iskoristit će ovu priliku i za održavanje bilateralnih susreta i niza sastanaka, a tokom današnjega poslijepodneva sastat će se sa slovenskim kolegom Dejanom Židanom, te državnim tajnikom u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede Josipom Kraljičkovićem, saopćeno je iz federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Najavljene susrete Ivanković-Lijanović ocjenjuje iznimno značajnim, posebno u smislu unaprjeđenja postojeće saradnje i razmjene iskustava iz oblasti poljoprivrede, a koja mogu biti korisna i primjenjiva i kod nas.

"Razgovarat ćemo i o rješenju pitanja izvoza bh. šljive u EU, nakon što je EU uvela posebnu taksu (prelevman) na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz BiH za razdoblje od 1. jula do 30. septembra ove godine. Također, ukazat ću i na nesagledive posljedice za našu zemlju koje će nastupiti ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, a kada je u pitanju izvoz proizvoda animalnoga porijekla, te zatražiti konkretnu pomoć u prevladavanju ove situacije", izjavio je Ivanković-Lijanović.

U subotu će Ivanković-Lijanović prisustvovati službenom otvaranju Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije "AGRE 2011.", koji se održava u Gornjoj Radgoni. Spomenuti sajam otvorit će predsjednik Slovenije Danilo Türk , nakon čega bi se trebao susresti sa svim prisutnim ministrima.