Regija
0

Dan BiH u Ljubljani za jačanje privredne saradnje

FENA
U prostorijama privredne komore Slovenije održan je Dan BiH u Ljubljani, 09.11.2011. Slovenački poslovni klub iz Sarajeva je u saradnji sa Udruženjem poslodavaca BiH, organizovao B2B poslovni susret privrednika Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine, sa posebnim osvrtom na turizam i prehrambenu industriju koji je izazvao veliko interesovanje slovenskih poduzeća.

U Ljubljani se u srijedu sastala delegacija sa 30 kompanija iz Bosne i Hercegovine i 90 kompanija iz Slovenije.

Održan je i Okrugli sto na temu ‘’Mogućnosti i prepreke privredne saradnje među dvije države”.

Nakon održanog Okruglog stola, održani su B2B susreti, dogovoreni sastanci zainteresiranih privrednih subjekata. Drugi dio B2B susreta bio je posvećen promociji turističke ponude u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici turističkih agencija, medija ostalih subjekata iz turističke branše prisustvovali su prezentaciji turističkih potencijala sa vođenom degustacijom autohtonih proizvoda hrane I pića iz Bosne i Hercegovine.

Ispred delegacije BiH bili su prisutni i predstavnici relevantnih institucija BiH:, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Bruno Bojić i potpredsjednik Amir Zukuć, Nihad Imamović, predsjednik Udruženja poslodavaca BIH, Ambasador BiH u Sloveniji, Zdravko Begović, pomoćnik ministra za međunarodne odnose Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BIH, Midhat Salić i dr.

Delegaciju Bosne i Hercegovine primio je i gradonačelnik grada Ljubljane Zoran Janković. Janković se sa g.Nihadom Imamovićem sa zadovoljstvom podsijetio dugogodišnje saradnje sa BiH privrednim subjektima i obećao da će uskoro planirati oficijelnu posjetu Udruženju poslodavaca BIH.