BiH
8

Jednokratna pomoć za stipendiste fonda "Ikre"

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Fond Kantona Sarajevo za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila - žrtava rata "Ikre“ podijelio je, povodom početka nove školske godine, jednokratnu pomoć za 51 učenika iz najugroženijih porodica boračke populacije, koji prava ostvaruju putem tog fonda.

Direktor Fonda "Ikre" Smajo Halilović kazao je novinarima da im je osigurano po 200 KM kao ispomoć pri kupovini školskog pribora, za početak školske godine.

"Ove godine drugi put materijalno pomažemo socijalno ugrožene kategorije boračke populacije, civilnih žrtava rata. U junu je za 42 porodica osigurano po 200 KM. Ta vrsta pomoći osigurana je iz sredstava Fonda do kojih smo došli racionalnim poslovanjem", kaže.

Naglašava da je budućnost i temelj svake moderne države u obrazovanju te poziva i organe svih nivoa vlasti da to, kako je kazao, prepoznaju.

Kaže da, uz materijalnu podršku, za učenike i studente stipendiste Fonda "Ikre" nastoje osigurati i druge sadržaje. Tako ih je stotinu, putem Gradske uprave Zagreba i Gradske uprave Sarajevo, i ovog ljeta boravili u Novom Vinodolskom u Hrvatskoj.

"Bila je to, osim ljetovanja, i naučna, stručna i edukativna ekskurzija. Stoga je gradonačelnik Zagreba obećao taj projekt podržati i naredne godine jer su se naši stipendisti pokazali kao vrijedni i ozbiljni", kazao je.

Fond "Ikre" dosad je pomogao školovanje 50.000 do 60.000 učenika i studenata, a danas su to ozbiljni ljudi, intelektualci. Mnogi od njih su se i uključili u stipendiranje sadašnjih korisnika Fonda "Ikre". Apelirano je na pojedince i institucije iz BiH i inozemstva da se uključe u stipendiranje učenika i studenata Fonda "Ikre", a stipendiste mogu sami odabrati.