Pravoslavna Nova godina
0

Jedni slavili uz vatromet, muziku i vino, drugi uz TV

SRNA
Slavlje u Prijedoru (Foto: SRNA)
Novu godinu prema julijanskom kalendaru na malom gradskom trgu u Prijedoru dočekalo je više stotina Prijedorčana, koje su zabavljali ansambl "Maskarada" i "Amadeus bend".

U ponoć je priređen vatromet, a posjetiocima su služeni kuhano vino i čaj.

Doček nove godine organizovala je Svetosavska omladinska zajednica Prijedor uz podršku sponzora i opštine Prijedor.

Nekoliko hiljada Banjalučana pravoslavnu Novu godinu dočekalo je na Trgu Krajine, gdje su nastupali pjevačica Ana Bekuta, "In bend" iz Banje Luke i Krajiški trubači.

Uz pjesmu u novu godinu

Uz vatromet i vino slavilo se i u Višegradu na Trgu palih boraca, gdje se okupilo nekoliko hiljada vjernika. Građane su zabavljali lokalni bendovi "Skylab", "Zle bake" i "Paranoid" iz Rudog.

Specijalna gošća novogodišnjeg programa bila je pjevačica Milica Todorović uz čiju su pjesmu Višegrađani ušli u Novu godinu.

Nekoliko minuta poslije ponoći, nakon vatrometa, građanima se obratio načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović koji im je poželio sreću, zdravlje i radost.

Na Palama se slavilo u u Cekovića kući, gdje je upriličena i izložba likovnih radova đaka Srednjoškolskog centra Pale, posvećenih Božiću i Hristovom rođenju. Cekovića kuća u kojoj je se nalazi Galerija likovne kolonije Pale, jedna je od najljepših i najstarijih kuća sa početka dvadesetog vijeka u ovom kraju.

U Trebinju se slavilo do ranih jutarnjih sati, a iako nije bilo organizovanog dočeka, kafići i ugostiteljski objekti bili su puni. U većini ugostiteljskih objekata ulaz je bio besplatan, dok se u pojedine restorane, gdje je bila muzika uživo, moglo ući samo uz rezervaciju.

Nova godina, koja se slavi prema julijanskom kalendaru, u Hercegovini je proslavljena skromnije od međunarodne. U Sabornom hramu u Trebinju u ponoć je služen moleban za novo ljeto Gospodnje.

Semberci su uglavnom slavili u kućnoj atmosferi, ali je bilo i onih koji su noć proveli u restoranima, hotelima i kafićima.

U Bijeljini potez za pohvalu

Pravoslavna Nova godina u Bijeljini nije dočekivana organizovano na Gradskom trgu, jer je opštinska Administrativna služba ranije donijela odluku da novac za te namjene usmjeri kao pomoć u saniranju šteta od decembarskih poplava.

U Administrativnoj službi je ranije potvrđeno da bi za organizovani doček međunarodne i proslavne Nove godine trebalo izdvojiti oko 100.000 KM.

Zvorničani su praznik proslavili u porti crkve Svetog Jovana Krstitelja, nakon službe blagodarenja, koja je počela u ponoć. Nakon službe priređeno je veselje uz kuhano vino i muziku.

U Srebrenici i Bratuncu uz TV-program

Srebrenički Srbi pravoslavnu Novu godinu dočekali su u svojim domovima sa porodicom i prijateljima uz televizijski program. Samo je dvadesetak osoba slavilo u jednom srebreničkom restoranu gdje je organizovan doček uz muziku.

Najveći broj mladih Novu godinu dočekao je u kafićima u susjednom Bratuncu, a mali broj u jednom srebreničkom kafiću.

Samo oko ponoći djeca u parkovima i haustorima bacanjem petardi i vatrometa podsjetila su da je praznično veče.

U prvim posljeratnim godinama doček pravoslavne Nove godine u Srebrenici bio je svečaniji od proslave međunarodne Nove godine i tada se bučno slavilo i veselilo u kafanama i hotelu "Domavija", koji ne radi već nekoliko godina.