BiH
2

Jedinstveni matični brojevi koji se trenutno određuju su trajni

Klix.ba
Belminini roditelji s rodnim listom djevojčice (Foto: Klix.ba)
Belminini roditelji s rodnim listom djevojčice (Foto: Klix.ba)
Nakon što su se u javnosti pojavila različita tumačenja Privremene odluke o utvrđivanju registracionih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva (JMB), Ministarstvo civilnih poslova BiH se oglasilo saopćenjem za javnost.

"Svi jedinstveni matični brojevi koji su određeni nakon usvajanja Privremene odluke o utvrđivanju registracionih područja za određivanje JMB, kao i matični brojevi koje su odredili nadležni MUP-ovi i Javni registar Brčko distrikta nakon 12. februara, su validni i neće se poništavati niti mijenjati tako da građani neće snositi nikakve posljedice. Sva prava ostvarena na osnovu ovih JMB-ova, kao i lični dokumenti, imaju normalno pravno dejstvo propisano zakonom i podzakonskim aktima", saopćeno je.

Građani Bosne i Hercegovine zahtjeve za određivanje JMB mogu podnijeti u organizacionim jedinicama kantonalnih MUP-ova, MUP-a Republike Srpske i Javnog registra Brčko distrikta, a JMB se određuje bez ikakvih problema.

"Apelujemo na nadležne organe za određivanje JMB-ova (kantonalni MUP-ovi, MUP R. Srpske i Javni registar Brčko distrikta) da građane prilikom provođenja postupka određivanja JMB upoznaju sa činjenicom da su ovi JMB-ovi pravno valjani i da su trajni.

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) je odmah nakon donošenja Privremene odluke o utvrđivanju registracionih područja za određivanje JMB nadležnim organima tehnički omogućila određivanje JMB-ova.

Prema podacima iz centralne evidencije JMB-ova koju vodi IDDEEA, od 5. juna do danas nadležni organi su odredili 3.507 JMB-ova, a u periodu od 12. februara do 5. juna određeno je 3.919 JMB-ova", navodi se u saopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH.