BiH
12

Jedinstvene Oružane snage su dokaz da je u BiH moguć uspjeh i dogovor

Anadolija
Svečana akademija povodom obilježavanja 1. decembra - Dana Oružanih snaga BiH (OSBiH) održana je večeras u Domu OSBiH
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Povodom osme godišnjice OSBiH, akademiji su prisustvovali najviši predstavnici vlasti u BiH, predstavnici kulturnog i javnog života, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH, penzionisani generali Oružanih snaga BiH.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić je u svom obraćanju prisutnima kazao da obilježavanje 1. decembra u sistemu odbrane predstavlja mnogo više od podsjećanja na činjenicu da je to zakonom određen Dan OSBiH.

"To je naše sjećanje i ponos na uspješno sprovedenu reformu u oblasti odbrane kojom su uspostavljene jedinstvene OSBiH. To je naše podsjećanje na jedan uspješno završen reformski proces koji je sadržajno i kvalitativno bio ispunjen zajedničkim naporima, znanjem i opredijeljenošću velikog broja ljudi iz BiH, da uspješno završe ovaj proces", pojasnio je ministar Osmić.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Prema njegovim riječima, uspostavljanje jedinstvenih OSBiH je samo jedan od dokaza da je uspjeh i dogovor u BiH moguć ako postoji spremnost i međusobno uvažavanje na ravnopravnoj osnovi.

Ministar je dodao da su, izvršavajući svoje misije i zadatke, OSBiH i u ovoj godini bile na raspolaganju građanima BiH.

"BiH je u svojim zakonskim rješenjima, opredijeljena za ulazak u NATO i Euro-atlantske integracije. Da bi postala članicom NATO-a, BiH mora pokazati da je sposobna dijeliti rizike i teškoće operacija podrške miru", pojasnio je Osmić i dodao da je posebno radostan što može podijeliti činjenicu sa javnošću da su OSBiH postale faktor mira i stabilnosti u svijetu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"U 2013. godini OSBiH su nastavile ispunjavati međunarodne obaveze BiH kroz učešće u operaciji podrške miru ISAF u Afganistanu i u UN-ovoj mirovnoj misiji u D.R. Kongo, bez posljedica po živote i zdravlje naših pripadnika", pojasnio je ministara odbrane.

On je istakao da u BiH funkcioniše jedinstveni odbranbeni sistem pod demokratskom kontrolom društva, koji je podržan od NATO-a.

Večeras je upriličen i bogat kulturno-umjetnički program, kao i dodjela nagrada učenicima srednjih škola za najbolje literarne radove, posvećene Oružanim snagama BiH.

Povodom Dana oružanih snaga BiH, u nekoliko gradova BiH održani su koncerti orkestra Oružanih snaga i studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Građani su na taj način imali priliku uživati u saradnji ovih dviju institucija.