BiH
0

Jedino BHRT-u negativno mišljenje Ureda za reviziju finansijskog poslovanja

FENA
Od ukupno 53 izvještaja Ureda za reviziju finansijskog poslovanja institucija BiH u prošloj godini pet institucija je dobilo pozitivno mišljenje, dok je samo BHRT imao negativno mišljenje.

Ovo je rečeno danas na pres-konferenciji članova Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji su razmotrili sve izvještaje te donijeli određene zaključke i preporuke.

Predsjedavajući komisije Sadik Bahtić je kazao da su oni, na osnovu preporuka revizora, poslali upute svim institucijama šta treba da urade.

"Pratimo tu realizaciju i neki već otklanjaju uočene nedostatke, čak je i BH televizija puno toga uradila“, kazao je Bahtić.

Prema njegovim riječima, greške su se uglavnom odnosile na nepostojanje sistema internih kontrola, nepoštivanje zakona o javnim nabavkama, nije se vodila ažurna evidencija reprezentacija, troškova telefona, dnevnice, isplata uposlenim kroz različite komisije...

"Naprimjer, neka agencija je trebala da ima 50 uposlenih a svjesno ima 20, neće da uposli tih 30. Budžet se planira na 50 radnika, i sav taj iznos potroši se kroz komisije, tako da neki imaju po tri plaće koje kroz komisije zarade, a faktički nemamo kvalitetnu uslugu", kazao je Bahtić.

On je istaknuo da, nažalost, Tužilaštvo do sada nikada ništa nije procesuiralo jer „kao, nemaju elemenata“.

"Vjerujte da imaju elemenata. Za sto puta manje stvari pojedinci odgovaraju. Moj stav je bio da izvještaje pošaljemo SIPA-i, odjelu za privredni kriminal i da SIPA utvrdi gdje ima elemenata krivične odgovornosti, da napravi neki filter i da se ide prema Tužilaštvu", kazao je Bahtić.

Prema njegovim riječima, najbitniji zaključak je da se dosljedno implementiraju sve preporuke revizije iz prethodnog perioda, što će komisija i pratiti.

"Predložili smo u vezi javnih nabavki da se što prije preduzmu aktivnosti na zajedničkoj javnoj nabavci za sve institucije. Zakon o plaćama je bio na Vijeću ministara i treba da dođe i Komisiji", kazao je Bahtić.

Istaknuo je da u toj oblasti postoji veliko šarenilo između institucija, neki direktori sami sebi određuju plaće, većine njih nemaju nikakve pravilnike o plaćama, o sistematizaciji, koeficijente određuju iz mjeseca u mjesec...

"Oni se 'vade' na nepostojanje zakona o plaćama, koji bi trebao to da definiše i on će mnoge stvari da riješi", smatra Bahtić.

Kazao je i to da su mnogi imali telefonske račune i po 3.000 KM, a sada su donijeli limit na 1.200 KM, a i to je previše.

Iako već ima efekata rada komisije, Bahtić ističe da će se pravi efekti njihovog rada vidjeti tek iduće godine. Prema njegovim riječima, na početku je bilo i primjedbi, žalbi, pritužbi, čak i prijetnji.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Lazar Prodanović je kazao da je u BiH učinjen značajan korak u smislu uvođenja koliko-toliko reda u trošenje budžeta građana BiH.

"Ove godine je usvojen zakon o internoj reviziji, što je jako značajan dokument koji će omogućiti kvalitetnije poštovanje procedura, te zakona o javnim nabavkama. Svaka institucija koja bude imala budžet veći od 10 miliona KM morat će da ima internog revizora, a one koje budu imale manji imat će jednu jedinicu za internu reviziju pri ministarstvu finansija i trezora koja će obavljati ove aktivnosti", kazao je Prodanović.

Istaknuo je i inicijativu koja se odnosi na to da se trebaju sankcionisati svi oni koji imaju dva puta uzastopno negativno poslovanje. Također je predloženo da se u zakonu o plaćama državnih službenika uvede institucija disciplinske odgovornosti odgovornih osoba za negativno poslovanje.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Velimir Jukić je rekao da je dogovoreno da se od ove godine uvede i revizija učinka.

"Onda ćemo moći početi pratiti ne samo potrošnju javnih sredstava nego i učinke koji su proistekli iz potrošnje određenih sredstava", kazao je Jukić.