Bivši čelnik grada
145

Jedan od osnivača SDA napustio stranku, nezavisno ide u utrku za gradonačelnika Živinica

A. K.
Asim Aljić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Asim Aljić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nekadašnji načelnik Živinica Asim Aljić odlučio je napustiti Stranku demokratske akcije (SDA) te se nezavisno kandidovati za gradonačelnika na prijevremenim izborima koji će biti održani koncem maja u tom gradu, saznaje Klix.ba.

Građani Živinica u nedjelju, 28. maja ove godine birat će novog gradonačelnika, a nakon smrti sada već bivšeg čelnika te lokalne zajednice Samira Kamenjakovića. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) prijevremene izbore je već raspisala, a prvi javno obznanjeni kandidat je Asim Aljić.

Aljić je jedan od osnivača SDA, ali je tu stranku odlučio napustiti te pretendovati na poziciju gradonačelnika Živinica kao nezavisni kandidat, što je zvanično potvrdio za Klix.ba.

"Stranke na području Živinica uglavnom su pod kontrolom pojedinaca koji vuku političke poteze iz sjene i kafana. Nažalost, to se desilo i u SDA, a kada su u pitanju kadroviranja i rad stranke, najviše se pitaju ljudi koji nisu članovi, već se nazivaju prijateljima. Ja nisam zagovornik takvog organizovanja, jedan sam od osnivača stranke i obnašao sam funkciju potpredsjednika Gradskog odbora SDA u Živinicama. Međutim, isticanjem kandidature kao nezavisni kandidat na prijevremenim izborima napustio sam SDA", kaže Aljić za Klix.ba.

Ističe da mu nije bilo jednostavno odlučiti se na ovakav korak.

"Kao kadar SDA sam obnašao funkciju općinskog vijećnika, načelnika, ministra u kantonalnoj vladi, ali i direktora. U svim prethodnim godinama sam se potpuno dao na raspolaganje stranci. Međutim, iako mi nije jednostavno, bio sam prinuđen na ovaj korak jer se u SDA više ne pitaju organi stranke, već pojedinci koji su za vrijeme rata pobjegli u inozemstvo", nastavlja Aljić.

Mišljenja je da su Živinice sazrele za to da funkciju gradonačelnika preuzme nezavisni kandidat, koji neće biti pod utjecajem bilo kakvih grupacija, ističući da u svojoj kandidaturi ima podršku šire zajednice, političkih stranaka, ali i pojedinaca iz SDA.

Inače, Aljić je tokom 2015. i 2016. godine, također u okviru prijevremenih izbora, obnašao funkciju načelnika Živinica, a široj javnosti je postao poznat po nesvakidašnjem potezu.

Naime, s početkom radnog vremena zaključao je ulazna vrata na zgradi Općine, onemogućivši ulazak svim zaposlenicima koji su ranije redovno kasnili na posao.

Ukoliko mu i sada građani ukažu povjerenje, navodi da će nastaviti s implementacijom dobrih praksi prethodnog gradonačelnika, uz rješavanje i drugih problema koji postoje.

"Prioritet u radu će mi biti toplifikacija grada, smanjenje zagađenja zraka, osiguranje adekvatnih uslova za rad pripadnika Policijske uprave jer o njima trenutno niko ne brine, širenje mreže vodosnabdijevanja, posebno u prigradskim dijelovima grada i slično. Također, onemogućit ću familijarno djelovanje i zapošljavanje po gradskim javnim preduzećima i ustanovama. Takva vrsta zapošljavanja je uzela prevelikog maha, a pristup takvim radnim mjestima običnim građanima je onemogućen", navodi Aljić.

Polovinom marta gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković je nakon teške bolesti preminuo u 48. godini, a nekoliko dana kasnije za privremenog gradonačelnika je imenovan Began Muhić, također član SDA.

On je imenovan na period od najduže dva mjeseca, shodno Zakonu o izboru, prestanku mandata, opozivu i slično. Nezvanično, Muhić će izvjesno biti kandidiran za gradonačelnika, a predložit će ga SDA.