Budžet je test
64

Je li priča o ulasku SDS-a u vlast kupovina vremena: Ključ je u Domu naroda, a kontroliše ga SNSD

S. H.
Mirko Šarović (SDS) i Bakir Izetbegović (SDA)
Mirko Šarović (SDS) i Bakir Izetbegović (SDA)
Devet punih mjeseci od izbora nema pomaka ka formiranju vlasti na niovu BiH, ali i entiteta FBiH. Naočigled sve dogovoreno mjesecima je u zastoju. Sada se kao partner spominje SDS, umjesto SNSD-a, ali sve liči na klasičnu kupovinu vremena, jer je matematika jasna.

SDA, HDZ i SNSD su tri stranke koje su načelno dogovorile koaliciju na državnom niovu, kao relativni izborni pobjednici. Zbog sukoba o pitanju NATO puta između SDA i SNSD-a sve je prolongirano, a kraj se ne nazire.

Država već mjesecima funkcioniše na bazi privremenog finansiranja, a usvajanje budžeta nedavno na Predsjedništvi BiH nije podržao Milorad Dodik. D abi budžet bio operativan moraju ga potvrditi oba doma Parlamenta BiH. Dodik poručuje da budžet možda može proći u Zastupničkom, ali da sigurno neće u Domu naroda.

Dodik ima tu političku snagu da blokira usvajanje zakona u Domu naroda jer od pet srpskih delegata, iz SNSD-a su čak četvorica. Kada se tome doda da i HDZ od pet hrvatskih delegata ima četvoricu dođemo do 8 delegata (od ukupno 15) koji će vjerovatno raditi u suglasju, kao što Dodik i Čović rade godinama.

"Mogućnost da Šarovićev SDS, umjesto Dodikovog SNSD-a, bude u novom Vijeću ministara BiH, sa potrebnim kapacitetom za rad i odlučivanje upropaštena je onog momenta kad su zastupnici SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske, umjesto Ivanića izabrali Špirića i zastupnici SDA u Skupštini ZDK, umjesto kandidata ljevice, izabrali kandidata HDZ-a. Time je SDA direktno osigurala četvrtog delegata SNSD-u i četvrtog delegata HDZ-u u Domu naroda Parlamenta BiH. A tih Dodikovih i Čovićevih osam, od ukupno 15 koliko broji Dom naroda Parlamenta BiH je većina, bez koje se ne može donijeti nijedna odluka, iliti većina, koja može donijeti svaku odluku u tom Domu. I zato, dok je jaka ovakva Bakirova SDA, bit će jak onakav Dodik i SNSD i Čović i HDZ, a slaba država BiH", smatra predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Nedavno je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao da se teško nešto može promijeniti kada su u pitanju partneri za državni nivo, poručujući da je koalicija praktično dogovorena.

Sada se samo postavlja pitanje d ali je na sceni kupovina vremena do jeseni, s obzirom da SDA ima kongres stranke 14. septembra i da je teško očekivati konkretnije korake za uspostavljanje vlasti.

SDS na čelu s Šarovićem djeluje kao "svježije", ali nema potreban izborni kapacitet.

Stoga će usvajanje budžeta biti pravi test za buduću koaliciju, s tim da ni Dodik ne smije previše riskirati, jer je značajan broj državnih službenika, a naročito onih iz policijskih agencija koji su njegovo biračko tijelo, koji traže usvajanje budžeta i povećanje plaće.

Formiranje Vlade FBiH vjerovatno će ići dosta brže, s obzirom da će koaliciju predvoditi SDA i HDZ, ali je cijeli proces trenutno usporen zbog vlasti na državnom niovu.