"Hodnik diplomatija"
71

Je li BiH ponovo ostala na marginama: Zelenski se u Atini sastao sa svima, osim sa Krišto

Piše: V. Karić
Volodimir Zelenski i Borjana Krišto nisu održali bilateralni susret (Foto: A. L./Klix.ba)
Volodimir Zelenski i Borjana Krišto nisu održali bilateralni susret (Foto: A. L./Klix.ba)
Prethodnih nekoliko dana Grčka je bila poprište brojnih diplomatskih susreta koji su imali prvenstveno jače povezivanje Evropske unije i zemalja Balkana, a susret u Atini iskorišten je i za unapređenje odnosa između Ukrajine sa ovim dijelom Evrope.

Tim povodom grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u glavnom gradu Grčke okupio je regionalne lidere sa kojima je obavio niz bilateralnih susreta. Između ostalog, sastanku sa premijerom ove države prisustvovala je i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na ovom događaju.

"Krišto je zahvalila premijeru Mitsotakisu na snažnoj potpori koju pruža Bosni i Hercegovini na njezinom evropskom putu. Dodala je da su Bosna i Hercegovina i Grčka prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja i pozvala grčkog premijera Mitsotakisa na dodatno jačanje ekonomske suradnje u obostranom interesu. Tokom sastanka Krišto je naglasila kako Bosna i Hercegovina nedvojbeno pripada evropskom civilizacijskom krugu te da će u idućem razdoblju to i dokazati", saopćeno je nakon susreta iz kabineta predsjedavajuće.

Krišto i Mitsotakis (Foto: Vijeće ministara BiH)
Krišto i Mitsotakis (Foto: Vijeće ministara BiH)

Međutim, osim sastanka sa Mitsotakisom, što se u slučaju države domaćina i podrazumijevalo, Krišto, ukoliko je sudeći prema obavještenjima koja su stizala iz Vijeća ministara, nije iskoristila sastanke u Atine za šire diplomatske aktivnosti.

To se naročito odnosi na drugi dan sastanka kada je u Atini organizovan i samit Ukrajine i Balkana, a na koji je stigao i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Tokom boravka u Atini, Zelenski je blagovremeno obavještavao javnost i brojnim bilateralnim susretima koji su organizovani tokom njegovog boravka.

Između ostalog, Zelenski se sastao sa liderima Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bugarske, kao i sa zvaničnicima iz Brisela koji su također bili prisutni na samitu.

"Četiri posjete. Švedska, Nizozemska, Danska i Grčka. Prisustvovao sam i Samitu Ukrajine i Balkana. Razgovarao sam sa liderima Bugarske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Moldavije i Evropske komisije. Vraćamo se kući sa novom političkom podrškom i sporazumima koji će učiniti Ukrajinu jačom", izjavio je Zelenski nakon posjete Grčkoj.

U cijelom diplomatskom ringišpilu koji se nekoliko dana odvijao u Atini, predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto nalazila se na krajnjim marginama susreta.

Osim sastanka sa Mitsotakisom, Krišto je organizovala bilateralni susret sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem što su sastanci koji se, i pored Grčke, održavaju manje-više na redovnom nivou.

Za razliku od lidera drugih regionalnih zemalja, uključujući i Aleksandra Vučića, koji su iskoristili priliku da se sastanu i sa Volodimirom Zelenskim, Borjana Krišto ostala je jedina zvaničnica koja nije organizovala ovakvu vrstu sastanka.

Istina, Krišto je na zvaničnim profilima na društvenim mrežama objavila fotografiju sa Zelenskim, ali iz hodnika odnosno sale u kojoj su se nalazile sve delegacije te gdje su se odvijali više neformalni nego formalni razgovori.

"U Atini, 20 godina nakon historijskog Samita Evropske unije i Zapadnog Balkana u Solunu, razgovarali smo o zajedničkim principima, jedinstvu i zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji. Ovo je kritičan period za sigurnost, mir i stabilnost Evropskog kontinenta", poručila je Krišto.

Iako se Bosna i Hercegovina ne može pohvaliti da je od početka ruske invazije na Ukrajinu učestvovala u slanju finansijske, materijalne ili drugih vrsta pomoći Kijevu, sastanci u Grčkoj definitivno su se morali iskoristiti i za razgovore sa predsjednikom Ukrajine.

Bez obzira na politička razmimoilaženja, Zelenski je priliku za razgovor u Grčkoj iskoristio sa svim liderima, uključujući i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Vučić i Zelenski, osim što su razgovarali o situaciji u Ukrajini, sastanak su iskoristili i za razgovor o situaciji na Kosovu.

"Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, kako za Srbiju i Ukrajinu, tako i za cijeli region i svijet. Osvrnuli smo se na dešavanja u Ukrajini i Kosovu, a ja sam još jednom istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, što jasno i nedvosmisleno govorimo od početka sukoba", rekao je Vučić nakon sastanka.

Vučić i Zelenski tokom sastanka u Grčkoj (Foto: Ured predsjednika Ukrajine)
Vučić i Zelenski tokom sastanka u Grčkoj (Foto: Ured predsjednika Ukrajine)

Uprkos razmimoilaženjima i stavu Srbije u kontekstu sukoba Rusije i Ukrajine, Aleksandar Vučić je iskoristio i ovu priliku kako bi "peglao" imidž države bar kada je riječ o zapadnim političkim krugovima.

S druge strane, Bosna i Hercegovina je, sudeći po svemu, i na ovako važnom samitu ostala na marginama, bez proaktivnog pristupa i potenciranja bilateralnih susreta sa nizom regionalnih i drugih zvaničnika koji su se okupili u Atini. Barem je sa samita poslana takva poruka.

Sastanak sa Zelenskim možda ne bi donio nikakvu konkretnu korist, ali bi definitivno bio prilika da se predsjednik Ukrajine upozna sa situacijom u državi i stavovima koji vladaju kada je riječ o ukrajinskoj krizi. Ovako, još jedna prilika za proaktivniji diplomatski pristup, očigledno je propala.