Ružna slika
167

Javne površine u Sarajevu prekriveni smećem nakon otapanja snijega

Piše: El. Lj.
(Foto: H. M./Klix.ba)
Sarajevski parkovi i javne površine su nakon otapanja snijega ostali prekriveni smećem. Proljetno čišćenje počinje 15. marta, a glasnogovornik KJKP Rad Mirza Ramić rekao nam je da će u zavisnosti od vremenskih uslova čišćenje početi i ranije.

"Vremenski uslovi će diktirati kada će početi proljetno čišćenje. Naprimjer, ako u narednom periodu budemo imali temperature koje će omogućavati da se mi prebacimo na ljetni režim, onda ćemo čišćenje početi ranije. To je bio slučaj i prošle godine", rekao je Ramić.

Ovo preduzeće na raspolaganju ima ukupno 12 cisterni, šest čistilica i šest specijalizovanih vozila. Ramić nam kaže kako u noćnoj smjeni KJKP Rad, koji se fokusira na čišćenje cesta i ulica, angažuje 48 radnika, jer je prikupljanje otpada lakše noću zbog slabijeg intenziteta saobraćaja.

"Prošle godine smo nabavili vozilo koje je angažovano za pranje tj. dezinfekciju posuda za odlaganje otpada. To je još jedan stepen kada govorimo o povećanju stepena javne higijene. Veoma je bitno i to što KJKP Rad u narednom periodu planira pomoću različitih projekata i finansijera izvršiti nabavku novih savremenijih sredstava rada", rekao je.

Na pitanje da li u Sarajevu ima dovoljno kanti za odlaganje otpada, Ramić kaže da KJKP Rad poštuje normativ kojim je određeno da jedan kontejner dolazi na 20-25 domaćinstava.

"Također, mi na terenu radimo na edukaciji kako bismo građanima objasnili da sav otpad nije smeće. Naš cilj je da imamo što više reciklažnih sirovina. U skladu s tim potrebno je da se iz klasičnog otpada izdvoji građevinski otpad, kabasti otpad, zeleni otpad i zemlja. Samim tim ćemo smanjiti količinu otpada koji se deponuje", zaključio je Ramić.

Pored Rada, koji održavaju površine za kretanje poput cesta i ulica, u čišćenju javnih površina s akcentom na parkove i zelene površine učestvuje i KJKP Park.