{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Javna televizija MPT prikazala dokumentarac o srebreničkom genocidu

F
15.4.2010. u 11:50
0
11
Javna televizija MPT prikazala dokumentarac o srebreničkom genocidu
0
Javna televizija MPT prikazala dokumentarac o srebreničkom genocidu
Na američkoj javnoj televiziji MPT u noći na četvrtak prikazan je dvosatni dokumentarni film o fenomenu genocida "Gore od rata", autora Daniela Jonaha Goldhagena, u kojem se srpski genocid nad Bošnjacima u Srebrenici analizira u poređenju s Holokaustom, te s genocidima nad Armencima u Turskoj, Tutsijima u Ruandi i Majama u Gvatemali.
Film "Gore od rata" temelji se na istoimenoj knjizi Daniela Jonaha Goldhagena, koji tri decenije proučava genocid.

To je prvi dokumentarac koji je usredotočen na opći fenomen genocida, i nudi dubinski uvid u njegove dimenzije, obrasce i uzroke, te njegovu tragičnu ulogu u politici i društvu.

Film se bavi i pitanjem kako zaustaviti genocid, te ističe primjer Kenije u kojoj je odlučni angažman međunarodnih i afričkih čelnika spriječio da se postizborno međuplemensko nasilje 2008., pretvori u genocid.

Ruanda, te Bosna i Hercegovina, u filmu se ističu kao primjeri kako nespremnost međunarodne zajednice da intervenira, može rezultirati sa stotinama hiljada mrtvih. Za poređenje se navodi kako je nakon kratkog NATO bombardovanja 1995., srbijanski čelnik Slobodan Milošević odmah pristao na mirovne pregovore o BiH.

Goldhagen u filmu posvećuje veliki prostor genocidu u Srebrenici, ali on ističe da su Srbi tri godine prije toga genocidnim metodama uklanjali Bošnjake i drugo nesrpsko stanovništvo s područja koje su željeli za sebe, organizirajući koncentracijske logore, te izvodeći masovna pogubljenja i sistematska silovanja.

Dokumentarac završava s dramatičnim video zapisom na kojem srpska jedinica Škorpioni strijelja desetak zarobljenih mladića iz Srebrenice u ljeto 1995.

Goldhagen u filmu razgovara sa svjedocima i počiniteljima genocida u devet zemalja svijeta, donoseći gledateljima produbljeni uvid i analizu u fenomen genocida, te načine za njegovo spriječavanje u budućnosti, prenosi Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: