{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljen projekt "Srebrenica - mapiranje genocida"

F
8.7.2010. u 13:50
0
0
Predstavljen projekt "Srebrenica - mapiranje genocida"
0
Predstavljen projekt "Srebrenica - mapiranje genocida"
Mediacentar Sarajevo
U Media Centru predstavljen je projekat Inicijative mladih za ljudska prava u BiH "Srebrenica - mapiranje genocida".
Projekat je urađen kao dokumentarna animacija na DVD izdanju u trajanju od 220 minuta. Činjenice se baziraju isključivo na dokumentima.

Sastoji se od 17 mapa i predstavlja hronologiju događaja u zaštićenoj enklavi UN-a od 6. do 19. jula 1995. godine. Iz toga se može vidjeti da je prije 11. jula bila unaprijed razrađena strategija za izvršenje genocida.

Autorica projekta Suada Kapić rekla je da želi da projekat traje i da se razvija i da bude sredstvo za transfer znanja i da zbog toga u svojoj metodologiji mora biti besprijekoran.

Cilj projekta je da se novijim generacijama pokažu činjenice o genocidu u i da je "želja svih da informacije doprinesu da se nikada i nikome Srebrenica ne dogodi", kazala je direktorica Inicijative mladih za ljudska prava u BiH Alma Mašić.

O ovaj projekt bila je uključena i glavna i odgovorna urednica sarajevskog Oslobođenja Vildana Selimbegović i najavila da će u nedjelju 11. jula izaći specijalnan prilog o genocidu u Srebrenici te da će čitaoci dobiti DVD koji je danas predstavljen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: