Pozitivne reakcije Srbijanaca
0

RTS prikazao film "Srebrenička polja smrti"

Sarajevo-x.com
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis.ba
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis.ba
Radio-televizija Srbije je u petak, povodom godišnjice genocida u Srebrenici, emitovala dokumentarni film "Srebrenička polja smrti". To je bio prvi dokumentarni film o Srebrenici rađen u produkciji RTS-a.

Sudeći po komentarima na brojnim srbijanskim internet-forumima, nakon prikazivanja filma, srbijanska javnost je pozitivno reagovala na film koji prikazuje šta se u Srebrenici dešavalo u ljeto 1995. godine.

Na forumima, iako je bilo negativnih komentara, ljudi su uglavnom čestitali Radio-televiziji Srbije na objektivnosti i javnom prikazivanju filma snimanog u Srebrenici, Potočarima, Bratuncu i na stratištima, mjestima na kojima su vojnici Vojske Republike Srpske, jula 1995. godine, izvršili zločini nad Bošnjacima: Poljoprivredna zadruga Kravica, Branjevo, Pilice, Nova Kasaba.

"Ovo je najveća istina o Srebrenici i svim događajima koji su se dešavali tamo", napisao je jedan forumaš.

"Sve čestitke RTS-u i gospodinu Tijaniću za emisiju o Srebrenici. Ovim ste pokazali da ste dostojni svake sekunde vašeg postojanja na medijskom prostoru ove zemlje i ovo je najveći doprinos od svega do danas utemljenju bolje budućnosti naše, bošnjačke i srpske dece. Hrabro, profesionalno i savesno!", napisano je u jednom postu.

Također, mnogi forumaši pohvalili su prikazivanje ovog filma, navodeći kako neće da odgovaraju i budu krivi za nešto što je neko činio u njihovo ime.
"Ovdje niko ne govori o Srbima i muslimanima, činjenica je da su pobili 8.000 ljudi. Strašno!", komentar je još jednog forumaša koji, kao i mnogi drugi koji su reagovali nakon prikazivanja filma, između ostalog, pišu da Mladić mora biti uhapšen i mora odgovarati za svoja nedjela.

Podsjećamo, Skupština Srbije usvojila je 31. marta Deklaraciju o Srebrenici, kojom najoštrije osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde.