BiH
0

Javna kuhinja u Brčkom čeka novac

SRNA
Brčko
Brčko
Javna kuhinja u distriktu Brčko već tri mjeseca ne pruža usluge svojim korisnicima, s obzirom da se čeka usvajanje budžeta, izjavila je danas šef brčanskog Centra za socijalni rad Nataša Stevanović.

Ona je novinarima rekla da je tender za funkcionisanje Javne kuhinje proveden 27. decembra, ali sredstva za tu namjenu ne mogu biti obezbijeđena na osnovu odluke o privremenom finansiranju, koja je na snazi do usvajanja budžeta za fiskalnu 2012. godinu.

Poslanik SDP-a Mustafa Sinanagić izjavio je danas da bi bilo dobro da Crveni krst/križ u Brčkom organizuje funkcionisanje Javne kuhinje, ali to nisu podržali neki poslanički klubovi u lokalnom parlamentu.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi distrikta Brčko Admir Čandić rekao je novinarina da se procedura izbora onoga ko će da pruža usluge javne kuhinje vrši shodno raspoloživim sredstvima, putem tendera, koji nezadovoljni ponuđači pokušavaju da obore.

"Ovakav način rješavanja problema građana koji su u stanju socijalne potrebe nije dobar. I prošle godine smo predložili da se preko Crvenog krsta/križa organizuje rad Javne kuhinje, čime bi broj njenih korisnika mogao da bude i veći od sadašnjih oko 180", dodao je Čandić. 

On je napomenuo da 300.000 KM, koliko se godišnje izdvaja za rad Javne kuhinje, nije dovoljno.