BiH
17

Javna debata kandidata za načelnike općina Novi Grad i Centar

Klix.ba
Sinoć je u hotelu Bosnia održana javna debata za kandidate za načelnike i načelnice općina Centar i Novi Grad, kojoj su prisustvovale i kandidatkinje za načelnice Naše stranke, Lejla Somun-Krupalija i Ajla Šišić.

Debatu je organizovao Centar za promociju civilnog drustva, koji je prethodno uradio opsežno istraživanje na nivou BIH o zadovoljstvu građana lokalnim uslugama koje su im dostupne.

Kandidatkinje Naše stranke su govorile o konkretnim rješenjima za probleme u svojim općinama, a koja su detaljno opisana i u izbornim politikama Naše stranke.

Lejla Somun-Krupalija je izjavila: "Naša stranka ima novi pristup u radu sa privrednicima: Naše načelnice će svaki mjesec imati otvoreni dan u kojem će izdvojiti vrijeme za konsultacije, diskusije i slušanje problema poduzetnica i poduzetnika. U opštinama ćemo ukloniti administrativnih prepreke za registrovanje firmi i smanjiti administrativne troškove. Pored ovoga, u organizaciji opštine obezbjediće se i infrastruktura za firme (plin, voda, struja, telefon) po jedinstvenim cijenama. Socijalna zaštita je veoma bitna svakoj kandidatkinji i kandidatu Naše stranke, a ne postoji bolji način dugoročnog rješavanja ovog problema od pokretanja malih biznisa, gdje građanke i građani mogu dostojno raditi i zarađivati. Zbog toga su ove inicijative i moj lični prioritet."

Ajla Šišić, kandidatkinja Naše stranke za načelnicu općine Novi Grad je pomenula prioritete na koje se ona fokusira, međutim govorila je i o zelenim površinama, problemu koji je u ovoj izbornoj kampanji zapostavljen od strane političkih stranaka, saopćeno je iz Naše stranke.

"Općina Novi Grad već surađuje sa javnim preduzećem koji održava sportske i rekreativne terene. Ja ne vidim niti jedan razlog zašto se saradnja sa takvom jednom službom ne bi i financijski i organizaciono povećala, i zašto se takva služba u općini ne bi brinula i za mnoge zapostavljene segmente našeg okoliša. Ja ću kada budem načelnica tražiti financiranje novih sadnica, postavljanje dodatnih korpi za smeće po cijeloj općini, kreiranje parkova od zapuštenih zelenih površina, a u isto vrijeme imati službu koja će se brinuti za ta ulaganja kako ne bi za par godina opet trošili novac građana za iste projekte."