Mnogo je nejasnoća
115

Jasna Duraković zatražila "SAFER" dokument na uvid, do tada apeluje da se aktivnosti obustave

I. M.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković oglasila se povodom dokumenta objavljenog na stranici Ministarstva odgoja i obrazovanja KS nazvanog SAFER.
Jasna Duraković je poručila da izražava duboku zabrinutost zbog informacija koje su trenutno u fokusu medija, a odnose se na reformske procese u Kantonu Sarajevo, posebno vezano za takozvani strateški dokument "SAFER".

"Zabrinutost koju dijelim sa velikim brojem sugrađana i medija proizlazi iz niza faktora koji ukazuju na potencijalne nejasnoće, nedostatke i izazove koje ova reforma nosi sa sobom. Kako bih bolje razumjela o čemu se ovdje radi, jutros sam ispred sektora za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje pri FMON uputila molbu KS Ministarstvu i ministrici gospođi Hota-Muminović da mi dostave ovaj strateški dokument na uvid", rekla je.

Duraković do tada apeluje na odgovorne u obrazovnom sektoru Kantona Sarajevo da stupe u dijalog sa nastavnicima, medijima, roditeljima i sindikatima, da preispitaju i potencijalno zaustave aktivnosti sve dok se ne riješe dileme oko uključenja angažmana stranih stručnjaka bez adekvatnog razumijevanja lokalnog konteksta, te uistinu utvrdi da li ovaj strateški dokument dovodi do odstupanja od principa sekularnog obrazovanja, što bi moglo utjecati na društvenu koheziju i pluralizam u BiH.