Zbog spornih izjava
0

Jasmin Odobašić dobio otkaz u Institutu za nestale osobe

Sarajevo-x.com
Jasmin Odobašić, uposlenik Instituta za nestale BiH, 30. marta dobio je otkaz zbog "teške povrede radne dužnosti", piše Oslobođenje.

Odobašić koji je odmah po izlasku iz logora počeo tragati za nestalim osobama svoj posao obavljao je sve do danas i bio je jedan od zasigurno najuspješnijih u svom poslu.

Otkaz je, kako saznaje Oslobođenje, dobio zbog intervjua u kojima je kao član Komisije Vlade RS-a za pronalazak tijela Avde Palića tvrdio da su ICMP i Institut za nestale odgovorni zbog toga što je tijelo ratnog komandanta Žepe godinama bilo neekshumirano.

Podsjećamo, Odobašić je nedavno u intervjuu za portal Sarajevo-x.com komentarisao optužbe iz RS-a prema kojima se Amora Mašovića smatra odgovornim zbog toga što je tijelo Avde Palića osam godina stajalo u prosekturi.

"Amor Mašović nije mogao znati gdje je tijelo Avde Palića. On apsolutno nije kriv zbog toga što je tijelo osam godina bilo u prosekturi, jer on to nije znao. Mašović je kriv zbog toga što je savio kičmu pred strancima. On je trebao zajedno s nama stati pred ICMP i reći - nećete držati po 13 godina tijela u prosekturama, nećemo dozvoliti da naši ljudi po pet puta daju uzorke, jer uposlenici ICMP ih uništavaju na raznorazne načine", kazao je tada Odobašić.

Spomenimo i to da je Odobašić prošle sedmica održao promociju svoje knjige "Sjaj i bijeda ekshumacija" u kojoj je, između ostalog, pisao i o greškama koje su počinili stranci u BiH prilikom identifikacija, o onima koji zbog novca odugovlače proces traganja i identifikacije nestalih osoba, ali i o tome kako se od majki krije da su dobile tuđu djecu.

Odluku o otkazu je donijela prvostepena Komisija Instituta, a dan kasnije Odobašiću je uručena odluka o suspenziji, do pravosnažnog okončanja postupka.

Jasmin Odobašić je već predao ključeve svoje kancelarije.