Jasmin Odobašić
0

"Dokaze o nestručno rađenim ekshumacijama dostaviću Tužilaštvu"

SRNA
Jasmin Odobašić
Jasmin Odobašić
Suspendovani šef pravnog i finansijskog odjeljenja Instituta za nestala lica BiH Jasmin Odobašić rekao je večeras da će informacije i dokaze koje posjeduje o nestručno rađenim ekshumacijama i nezakonitim radnjama u Institutu dostaviti Tužilaštvu BiH.

"Za početak, Tužilaštvu ću dostaviti podatke o isplati donacije od 30.000 eura, koju je Kolegijum direktora isplatio bivšem antropologu Međunarodne komisije za nestale Evi Klonovski, koja ni sata nije radila u Institutu. To je pranje novca, izbjegavanje poreza i ostalo", rekao je Odobašić za Alternativnu televiziju.

On je istakao da stoji na raspolaganju i tužilaštvima i svim drugim pravosudnim institucijama i izrazio žaljenje što živi "u zemlji gdje se strancima ne može suditi".  

Prema njegovim riječima, većina zatvara oči pred činjenicom da im u procesu ekshumacija učestvuju neovlašteni ljudi.  

"Problem BiH je što nikada niko strancima nije provjerio diplome. Svaki naš sudski vještak mora od Ministarstva pravde dobiti rješenje da bi mogao da uđe u ovaj proces", ocijenio je Odobašić.
						
 Odobašić je   ranije  izjavio   Srni da su  Instituta za nestala lica BiH   i Međunarodna komisija za nestala lica /ICMP/ poluprivatne organizacije, koje krše zakonske odredbe, te da se proces traženja nestalih u BiH namjerno odugovlači zbog novca koji je u opticaju.