BiH
0

Japanci pomažu razvoj poljoprivrede u Srebrenici

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Za 20 porodica u srebreničkoj općini koje namjeravaju proširivati svoje zasade, Japanska agencija za međunarodni razvoj (JICA) osigurala je sadnice maline.

Ove porodice su se registrirale kao poljoprivredna domaćinstva, opredijelivši se da poljoprivreda bude njihova osnovna djelatnost. Japanska agencija osigurala je i 7,5 tona sjemenskog krompira za sjetvu koji će donirati poljoprivrednicima u šest mjesnih zajednica.

Bilo je planirano da nešto više od 50 porodica dobije po 140 kilograma krompira za sjetvu da bi proizveli krompir za svoje potrebe i dio za tržište.

Međutim, neke porodice nemaju uvjeta da zasiju te količine pa će veći broj domaćinstava, kao stimulaciju, dobiti nešto manje količine krompira da zasiju, od planiranih 140 kilograma, rekla je Katarina Maksimović, samostalna stručna saradnica za poljoprivredu u općini Srebrenica.

Ona je istakla da ova japanska agencija već sedam godina radi na ovom području na razvoju poljoprivrede osiguravajući sjemena, sadnice, alat i mehanizaciju ovdašnjim poljoprivrednicima i pružajući im stalnu stručnu pomoć na terenu jer su japanski agronomi sve vrijeme prisutni i prate realizaciju tih projekata.