Tragom špekulacija
5

Jana i Prolom tvrde da u njihovoj flaširanoj vodi nema bakterija

D. Be.
Jana i Prolom
Jana i Prolom
U posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama špekuliše se o dva poznata proizvođača flaširane vode u kojima su navodno pronađene bakterije kojih ne bi smjelo biti.
Tim povodom obratili smo se Jamnici koja puni flaširanu vodu Jana i srbijanskom Prolomu.

Iz kompanije Jamnica za Klix.ba su rekli da navedene informacije na društvenim mrežama nemaju nikakvo uporište i da nisu tačne.

"Cijeli proizvodni proces od sirovine do gotovog proizvoda redovno prolazi stroge kontrole i u skladu je s najvišim standardima sustava sigurnosti hrane (IFS Food, HACCP, ISO 9001, NSF International…). Godišnje proizvedemo 380 milijuna boca, a svaki proizvod prije puštanja na tržište prolazi kroz nekoliko etapa kontrole kvalitete uključujući i mikrobiološku, a zbog Ultra-Clean tehnologije punjenja Jana je netaknuta sve do trenutka otvaranja boce", naveli su.

Iz centrale Proloma su nam rekli da ništa nedozvoljeno nije pronađeno u njihovoj flaširanoj vodi, ni u Srbiji ni u BiH, i da dalje ne žele ni komentarisati na ovu temu jer nisu ni upoznati sa situacijom.

Za kraj podsjetimo da Zavod za javno zdravstvo FBiH već skoro mjesec dana ne želi javnosti saopćiti u kojoj flaširanoj vodi su pronađene bakterije. Zbog toga je protiv više osoba podnesena krivična prijave, a Tužilaštvo KS se uključilo u provjere i utvrđivanje odgovornosti federalnog zavoda i odgovornih osoba.

U ovoj ustanovi smatraju da nisu nadležni da objave ovaj podatak, jer njihove "ingerencije završavaju dostavom rezultata monitoringa nadležnoj upravi za inspekcijske poslove".

Ta inspekcijska uprava je Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) iz koje su ranije saopćili da oni nisu nadležni da objave taj podatak, već da je za to nadležan onaj ko je radio monitoring vode - Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Podsjetimo:

  • Nisu kazali u flaširanoj vodi kojih proizvođača su pronađene bakterije kojih nije smjelo biti, među kojima su, ešerihija koli, pseudomonas i streptokok.

  • Nisu kazali da li je tačno da samo uski krug zaposlenika ovog zavoda zna u kojoj flaširanoj vodi su bile bakterije kojih nije smjelo biti. Ovaj navod nije potvrđen, ali nije ni demantovan. Ako je istinit, onda trebaju obrazložiti zašto je to tako i da li je to uobičajno, propisano djelovanje ili nije. Ako nije, zašto se tako postupalo.

  • Nisu kazali kako su konstatovali da "pronađena onečišćenja nisu u količini koja bi bila štetna po zdravlje". U saopćenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH su izostali podaci o tome kolika je pojedinačno ta količina za svaku bakteriju u svakom od sedam spornih uzoraka flaširane vode.

  • Nisu kazali da li je istinito da su uzorci uzimani na području Istočnog Sarajeva i Brčko distrikta, dakle, u dijelu države u kojem institucije FBiH nemaju nadležnosti. Ni ovaj navod nije potvrđen, ni demantovan, osim što je navedeno da uzorci uzimani na području FBiH.

  • Nisu kazali da li su sporne flaširane vode povučene sa tržišta ili nisu, odnosno nije demantovan navod da nisu povučene sa tržišta, iako su prvobitno tvrdili da jesu povučene. U ovom zavodu su samo istakli da su 18. oktobra FUZIP obavijestili kako bi se proveo "pojačan nadzor u maloprodaji, proizvodnim pogonima i punionicama".