BiH
107

Jak vjetar raspiruje požar u Jablanici, gori i na području Petrova

FENA
Požar u Jablanici prošlog ljeta (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Požar u Jablanici prošlog ljeta (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Situacija na požarištu na području Jablanice se usložnjava, izjavio je Feni večeras šef Odsjeka za strateško planiranje u Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH Idriz Brković.

Prema njegovim riječima, trenutno puše jak vjetar na opožarenom području što doprinosi da se jedan krak požara u Donjoj Jablanici počeo širiti prema planini Plasa, a na drugoj strani na dva kraka, na dvije pozicije, u pravcu Dragan sela.

"Osobe iz Civilne zaštite s područja Jablanice zahtijevaju da helikopteri i dalje budu prisutni na području Jablanice i da nastave djelovati", kazao je Brković.

Međutim, ističe on, dodatan problem predstavlja požar koji je jučer u popodnevnim satima izbio na području općine Petrovo, lokacija Soknića brdo i Jelova gorica, koji se danas proširio i još nije stavljen pod kontrolu. Uzrok požara je nepoznat.

Požar gase vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrovo, šumarsko preduzeće sa tog područja i Javno komunalno preduzeće Voda.

Brković navodi da su u Ministarstvu sigurnosti BiH danas popodne oko 16 sati dobili zahtjev iz Republičke uprave civilne zaštite RS-a za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH radi gašenja požara na tom području.

"Oni taj zahtjev, pored ostalog, pravdaju i činjenicom da je dio područja na kome je izbio požar miniran, da se nalazi u zoni razgraničenja koja je bila tokom rata u BiH, i postoji opasnost ako se ne zaustavi i lokalizira da dohvati i visočiju šumu i da dođe u opasnost manastir koji se nalazi oko 1.000 metara vazdužne linije od požarišta". kazao je Brković.

Prema njegovim riječima, helikopteri Oružanih snaga BiH zbog jakog vjetra trenutno ne djeluju na području Jablanice.

"Ministarstvo sigurnosti BiH je uputilo zahtjev Ministarstvu odbrane BiH za angažiranje jednog helikoptera na području općine Petrovo. Procedure se provode. S obzirom na to da je zahtjev za angažiranje helikoptera stigao u kasnim popodnevnim satima, vjerovatno će ujutro rano možda doći do pregrupiranja kapaciteta Oružanih snaga. Moguće je da jedan helikopter od dva koji su trenutno na području Jablanice bude angažiran na području Petrova", kazao je Brković.