Komšićev izbor
86

Jadranka Winbow Negodić će biti nova ambasadorica BiH u Njemačkoj

Klix.ba
Jadranka Winbow Negodić
Jadranka Winbow Negodić
Nova ambasadorica Bosne i Hercegovine u Njemačkoj bit će Jadranka Winbow Negodić koja je na ovu poziciju imenovana na prijedlog člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Negodić je već prošla diplomatsku obuku, a kako saznajemo, ovog četvrtka (28. marta 2019. godine) s njom će bit održan završni razgovor u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Nova ambasadorica u Berlinu, glavnom gradu jedne od najvažnijih zemalja na vanjskopolitičkom području djelovanja BiH, ranije je obnašala dužnost ambasadorice u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama i u Briselu (EU).

Negodić će na dužnost ambasadorice stupiti nakon što dobije agreman, a na ovoj poziciji naslijedit će Ankicu Gudeljević koju je na poziciju ambasadorice imenovao bivši član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Gudeljević, koja je prije imenovanja na poziciju ambasadorice radila kao savjetnica HDZ-ovog zamjenika ministra vanjskih poslova BiH Josipa Brkića, smijenjena je odlukom člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića.