Mladenov i Silajdžić
0

"Jačati ekonomsku saradnju BiH i Bugarske"

Sarajevo-x.com
Nikolaj Mladenov i Haris Silajdžić
Nikolaj Mladenov i Haris Silajdžić
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić primio je danas ministra vanjskih poslova Republike Bugarske Nikolaja Mladenova. Tokom susreta razgovarano je o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Republike Bugarske, te o aktuelnim pitanjima u procesu integracije Bosne i Hercegovine u NATO i Europsku uniju, s posebnim akcentom na liberalizaciju viznog režima i prijem Bosne i Hercegovine u Akcioni plan za članstvo (MAP).

Predsjedavajući Silajdžić je ocijenio da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Bugarske dobri ali da je potrebno intenzivirati susrete na najvišem nivou te podsticati i jačati ekonomsku saradnju.

Predsjedavajući Silajadžić je iznio stav da je pridruživanje Evropskoj uniji i NATO-u strateški cilj Bosne i Hercegovine, jer je to jedini put koji vodi ka trajnom miru, stabilnosti i prosperitetu za našu zemlju i za cijelu regiju.

Predsjedavajući Silajdžić se zahvalio za kontinuiranu podršku koju Republika Bugarska, kao članica Europske unije i NATO-a, pruža Bosni i Hercegovini u procesu euroatlanskih integracija, posebno istakavši podršku Bugarske prijemu Bosne i Hercegovine u Akcioni plan za članstvo na sastanku ministara vanjskih poslova NATO članica u Talinu.