BiH
13

Izviđači FBiH: Pitanje vlasništva nad školom je neupitno, ali smo spremni razgovarati

Klix.ba
OŠ Silvije Strahimir Kranjčević (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Burne su reakcije na vijest o mogućoj deložaciji OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević", a tim povodom oglasio se i Savez izviđača FBiH koji je vlasnik pomenutog objekta.

Iz Saveza izviđača poručuju da je pitanje vlasništva neupitno, te da su netačni svi navodi kojima se želi prikazati da se radi o "naknadnom" sticanju vlasništva.

"Pri tome je važno znati da do deložacije uopće ne bi ni došlo da su barem djelimično izmirena potraživanja prema SIFBIH po osnovu zakupnine koju su temeljem pravomoćne sudske odluke dužni da izmire škola i Ministarstvo obrazovanja Kanton Sarajevo. Ilustracije radi, dugovanje prema SIFBIH u periodu od 10.02.2007. do 01.04.2016., iznosi preko 600.000 KM. Zbog nemogućnosti naplate ovih dugovanja redovnim putem, pravomoćnom sudskom odlukom od 19.06.2013.godine, utvrđeno je da se objekat Doma izviđača (prostor gdje je useljena škola vrati u posjed SIFBIH ukoliko dužnici (škola i Kanton Sarajevo) ne počnu sa plaćanjem zakupnine", saopćeno je iz Saveza izviđača FBiH.

Ističu da su u više navrata pokušavali postići dogovor, u nastojanju da do deložacije ne dođe, pristajući čak i da se odrekne dijela svojih potraživanja, ali, kako kažu, konkretan odgovor na ovakve ponude nikada nismo dobili.

"I dalje smo spremni razgovarati kako bi se pronašlo rješenje prihvatljivo za sve i uvjereno smo da će se oni koji su za nastanak ove situacije isključivo odgovorni, hitno angažirati na pronalaženju najboljeg rješenja", kažu iz Saveza izviđača FBiH.

Smatraju da su komentari roditelja rezultat neinformiranosti te na njih iz tog razloga neće odgovarati.