BiH
24

Vlada KS se uključila u rješavanje problema škole SSK, roditelji optimistični

Piše: El. B.
Nakon što je za petak najavljena deložacija Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" u Sarajevu, premijer KS Elmedin Konakvić sastao se sa direktoricom škole i predstavnicima roditelja.

Premijer Konaković je poručio da će uraditi sve što je u njegovoj moći da se problem riješi.

"Stav Vlade i moj lični stav je da bi to zaista bio skandal i učinit ćemo sve da djeca i roditelji ne budu dovedeni u situaciju da na početku školske godine moraju mijenjati zgradu i koncept. Spremni smo razgovarati i s onima koji su dobili tu presudu, ali smo spremni i pravno tražiti neke mogućnosti rješavanja ovog problema, jer čini mi se da u ovoj presudi ima nekih nelogičnosti", rekao je Konaković.

Selma Havec, predsjednica Vijeća roditelja, kaže da je sinoć doživjela šok, a sa današnjeg sastanka je izašla dosta optimistična, jer su, kako kaže, svi pokazali spremnost i volju da se uključe u ovaj slučaj.

"Čini mi se da je poduzeto sve što se moglo poduzeti s pravne tačke gledišta. Advokat će uložiti žalbu na rješenje i izvršenje odluke, premijer je uključio i Kantonalno pravobranilaštvo. Svi smatraju da je apsurd da djeca završe na ulici pa mi to daje nadu da do toga neće doći", rekla je Havec.

Vlada KS je u rješenje problema uključila Pravobranilaštvo KS, a ekipa koja je zadužena da analizira ovaj problem i predloži rješenje, u stalnom je kontaktu s predstavnicima škola.

Konaković se nada da će Savez izviđača FBiH, koji je dobio ovu presudu, imati razumijevanja.

"Bez obzira na to što poštujemo presude sudova, trebali bismo hladnije glave sagledati situaciju", kazao je Konaković.

Podsjećamo, direktorica OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" dobila je izvršnu presudu Općinskog suda u Sarajevu da u roku od osam dana škola mora napustiti objekat u kojem se nalazi, jer je on vraćen na korištenje prvobitnom vlasniku, odnosno Savezu izviđača KS.

Roditelji su za pravni spor saznali sinoć, međutim, iz Vijeća roditelja kažu da žele riješiti situaciju te da ih ne zanima ko je odgovoran, ni ko je znao za to, a ko ne.

Vladi KS nije poznato da li ima još ovakvih slučajeva, gdje škola nije u vlasništvu ministarstva.