BiH
10

Konaković: Nastava u OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" neće doći u pitanje

FENA
Osnovna poruka sa sastanka premijera KS Elmedina Konakovića s delegacijom Saveza izviđača FBiH o aktuelnom pitanju smještaja OŠ “Silvije Strahimir Kranjčević” u zgradi ovog saveza u smislu izvršenja sudskih presuda, ulaska Saveza u posjed škole kao i izmirenje dugovanja Kantona Sarajevo na ime zakupa ovog prostora, svakako je ona da nastava u ovoj školi do kraja ove godine neće nikako doći u pitanje.

"Ovdje smo da se dogovorimo kako riješiti problem. Nismo došli da kažemo da djeca trebaju izaći, ne insistiramo na datumu iseljenja, samo želimo da se u dogledno vrijeme nađe rješenje oko ove škole i u smislu sudskih presuda i funkcije koja se trenutno u njoj obavlja", ističu iz Saveza.

Rješavanjem prethodnih pitanja, u smislu pravne procedure i propisa o imovini bavit će se i Pravobranilaštvo KS.

Trenutno suštinsko pitanje su finansijske obaveze koje Kanton Sarajevo ima, prema presudi Suda, na ime dugovanja ovom Savezu po osnovu korištenja škole od 2001. godine i neplaćanja zakupnine.

Premijer Konaković ističe da izvršavanje sudske presude ne može nikako doći u pitanje.

"Činjenica je da sudska presuda postoji, i mi ćemo je svakako ispoštovati. Drago nam je da razumijete situaciju da nam treba vremena da nađemo načine izmirenja ovih obaveza. O ovome svakako moramo izvijestiti Skupštinu, jer, ukoliko se ne nagodimo, mi moramo platiti iznos koji s kamatama prelazi milion KM. Za to nam svakako treba stav Skupštine na narednoj sjednici početkom decembra mjeseca. Mi taj novac nismo planirarali i moramo napraviti finansijsku konstrukciju kako ćemo to isplatiti", istakao je Konaković.

Dodao je da neke stvari koje su godinama gurane pod tepih sada izlaze na vidjelo.

Problem postoji već 15 godina, niko ga nije ozbiljno rješavao, škola je samostalno pravno djelovala, ministarstva prethodnih godina nisu izvršavala obavezu, tako da postoji i odgovornost onih koji su ovo dopustili.

Sada je sudska presuda tu, i ona će biti ispoštovana, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.