|

"Izručenje Berke Zečevića stopirano do daljnjeg"

"Izručenje Berke Zečevića stopirano do daljnjeg"
0
S
Sarajevo-x.com
15.2.2011. u 18:28
13
komentara
0

dijeljenja
"Izručenje Berke Zečevića stopirano do daljnjeg" Berko Zečević (Foto: Arhiv)
Iako Tužilaštvo BiH tvrdi da je izdat nalog za prebacivanje Berke Zečevića u Haag, njegov branilac Duško Tomić za BIRN-Justice Report kaže da je taj postupak "stopiran do daljnjeg".
"Bio sam u kontaktu sa našom ambasadom u Haagu i izručenja sigurno neće biti ni sutra ni prekosutra. Mislim da su i u Haškom tribunalu malo promijenili stav, jer profesor Zečević nije rekao da se neće pojaviti", rekao je Tomić, dodavši da je Zečević "pokušao objasniti" da zbog operacije kičme nije u mogućnosti da sjedi u sudnici duže od dva sata.

Haški tribunal izdao je naredbu za krivično gonjenje Zečevića zbog odbijanja da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske. Zečević je univerzitetski profesor i vještak balističke struke, koji je proteklih godina više puta radio vještačenja u postupcima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) i Sudom BiH.

On je uhapšen u petak, 11. februara u Sarajevu i nalazi se u Pritvorskoj jedinici Suda BiH. Državni sud je odbio žalbu Odbrane na određivanje pritvora, te su naglasili da će Zečević u pritvoru ostati do izručenja Tribunalu.

"Tužilaštvo BiH izdalo je nalog Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstvu pravde BiH da u koordinaciji s Tribunalom organiziraju prebacivanje Zečevića u Haag", rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Ni u Ministarstvu pravde ni u SIPI nismo mogli provjeriti informacije da li su pokrenute pripreme za Zečevićevo izručenje i kada bi do toga moglo doći.

"Mi ne možemo ništa komentarisati u vezi s tim slučajem. Naše je da sprovodimo odluke Suda i Tužilaštva BiH", rekla je Željka Kujundžija, portparol SIPA-e.

Prema riječima Tomića, zdravstveno stanje Zečevića u pritvoru je pogoršano, jer osim problema s kičmom, psihički "sve teško doživljava" zbog traume izazvane hapšenjem.

"Njega su uhapsili i slikali s robijaškim brojem, kao da je osuđenik. U SIPA-i kažu da su to njihova interna pravila, ali ne mogu ta pravila biti iznad ustava i konvencija o ljudskim pravima", kazao je Tomić, dodavši da su u vezi sa ovim slučajem predsjedniku Haškog tribunala i glavnom haškom tužiocu pisma uputili Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH i Milorad Barašin, glavni državni tužilac.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...