BiH
0

Berko Zečević na putu za Hag

Sarajevo-x.com
Berko Zečević (Foto: Arhiv)
Berko Zečević (Foto: Arhiv)
Berko Zečević je jutros oko 10 sati upućen u Haški tribunal, kazao je za BIRN-Justice Report njegov branilac Duško Tomić.

"Ja sam ga jutros ispratio. Vrlo korektno je otišao. Lisice mu nisu bile na rukama i neće ni biti. Profesor nosi sa sobom i zdravstvene nalaze i ja sam uvjeren da će Tužilaštvo povući optužnicu kad to vidi. On će svjedočiti ako se smanji broj sati. Ne može svjedočiti pet dana zaredom, svjedočit će onoliko koliko to medicina dozvoli", kazao je Tomić.

Zečević, univerzitetski profesor i vještak balističke struke, uhapšen je 11. februara po nalogu Haškog tribunala, koji je protiv njega podigao optužnicu jer je odbio da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću.

Tomić tvrdi da je Zečević samo tražio da Tribunal smanji broj planiranih sati njegovog svjedočenja zbog zdravstvenih problema koje ima nakon operacije kičme, dok u Tribunalu ističu da je Zečević u odgovoru na sudski poziv, prije zdravstvenih, naveo tri druga razloga zbog kojih ne prihvata svjedočenje.

“Svjedok kaže da ne želi da svjedoči, navodeći da je već bio u Hagu pet puta i da je svjedočio na četiri suđenja, da je saradnja sa Tribunalom štetno uticala na njegovu karijeru, da Tužilaštvo nije dobro postupalo prema njemu, te da je imao operaciju kičme prošle godine, zbog čega ne može dugo sjediti”, navodi se u naredbi za pokretanje krivične istrage protiv Zečevića koju je izdalo Sudsko vijeće Haškog tribunala.

Nakon što Zečević bude prebačen u Haag, bit će zakazano ročište na kojem će se izjasniti o krivici, a ukoliko pristane da svjedoči, postoji mogućnost da optužnica bude poništena.