|

Berko Zečević nema pasoš, neizvjesno izručenje u Haag

Berko Zečević nema pasoš, neizvjesno izručenje u Haag
0
S
SRNA
16.2.2011. u 13:53
0
komentara
0

dijeljenja
Berko Zečević nema pasoš, neizvjesno izručenje u Haag
Vještak Berko Zečević nema pasoš pa je neizvjesno da li će sutra biti prebačen u Haški tribunal, kako je bilo planirano.
Zečevićev advokat Duško Tomić rekao je da je obaviješten da Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) treba da sutra preuzme njegovog klijenta radi prebacivanja u Hag, ali da su mu poslije javili da je problem što Zečević nema pasoš.

Tomić je izrazio uvjerenje da zbog toga njegov klijent sutra neće biti prebačen u Hag.

BIRN je saopštio da u Tužilaštvu BiH i u holandskoj ambasadi BiH nisu mogli da dobiju više informacija o proceduri izručenja i problemu sa pasošem.

Haški sud izdao je naredbu za krivično gonjenje Zečevića zbog odbijanja da svjedoči na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Zečević je profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu i balistički vještak. Prije rata u BiH radio je u Centru za istraživanje i razvoj fabrike "Pretis", koja se bavila proizvodnjom artiljerijske i raketne municije i avionskih bombi.

On je u Hagu, kao ekspert Tužilaštva, svjedočio na suđenjima Slobodanu Miloševiću i generalima Dragomiru Miloševiću i Stanislavu Galiću i, kao svjedok o činjenicama, na suđenju Momčilu Krajišniku.

Zečevića je u petak, 11. februara, u njegovom stanu u Sarajevu uhapsila Sudska policija Suda BiH, po nalogu Haškog tribunala. Sud BiH je Zečeviću odredio pritvor do izručenja Tribunalu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.