BiH
0

Berko Zečević nema pasoš, neizvjesno izručenje u Haag

SRNA
Vještak Berko Zečević nema pasoš pa je neizvjesno da li će sutra biti prebačen u Haški tribunal, kako je bilo planirano.

Zečevićev advokat Duško Tomić rekao je da je obaviješten da Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) treba da sutra preuzme njegovog klijenta radi prebacivanja u Hag, ali da su mu poslije javili da je problem što Zečević nema pasoš.

Tomić je izrazio uvjerenje da zbog toga njegov klijent sutra neće biti prebačen u Hag.

BIRN je saopštio da u Tužilaštvu BiH i u holandskoj ambasadi BiH nisu mogli da dobiju više informacija o proceduri izručenja i problemu sa pasošem. 

Haški sud izdao je naredbu za krivično gonjenje Zečevića zbog odbijanja da svjedoči na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Zečević je profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu i balistički vještak. Prije rata u BiH radio je u Centru za istraživanje i razvoj fabrike "Pretis", koja se bavila proizvodnjom artiljerijske i raketne municije i avionskih bombi.

On je u Hagu, kao ekspert Tužilaštva, svjedočio na suđenjima Slobodanu Miloševiću i generalima Dragomiru Miloševiću i Stanislavu Galiću i, kao svjedok o činjenicama, na suđenju Momčilu Krajišniku.
Zečevića je u petak, 11. februara, u njegovom stanu u Sarajevu uhapsila Sudska policija Suda BiH, po nalogu Haškog tribunala. Sud BiH je Zečeviću odredio pritvor do izručenja Tribunalu.