Predmet "Pelemiš i Perić"
0

Izostanak Obrenovića i Nikolića kao šamar pravosuđu BiH

FENA
Zbog odbijanja svjedočenja na suđenju za genocid u Srebrenici koje se vodi pred Sudom BiH Državno tužilaštvo zatražilo je da se u spis uvedu ranije izjave Dragana Obrenovića i Momira Nikolića date pred Tribunalom u Haagu.

Državno tužilaštvo zatražilo je da izjave Obrenovića i Nikolića budu uvrštene kao materijalni dokazi jer su obojica kazali da ne žele da svjedoče pred Sudom BiH jer moraju da se spremaju za svjedočenje u drugim predmetima pred Haškim tribunalom.

Odbrane Milorada Pelemiša i Slavka Perića usprotivile su se tom prijedlogu tražeći njegovo odbijanje, dok je Sudsko vijeće istaklo da će naknadno donijeti odluku.

"Nije mi jasno kako neko može da odbije svjedočenje. Na ovaj način se omalovažava međunarodni pravni poredak, a bez unakrsnog ispitivanja optuženi ne bi imali pravo na adekvatnu odbranu.

Smatram da ovdje Sud treba da insistira na dolaženju Obrenovića i Nikolića kao svjedoka, jer ovo je šamar pravosudnim organima i atak na pravosuđe BiH", kazao je Miodrag Stojanović, advokat optuženog Perića.

Momir Pelemiš, bivši zamjenik komandanta i načelnik štaba Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Slavko Perić, bivši pomoćnik komandanta za bezbjednost u istom bataljonu, terete se za učešće u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

U optužnici se navodi da je 15. i 16. jula 1995. godine u Domu kulture Pilica u nehumanim uslovima bilo zatočeno oko 600 Bošnjaka, koje su 16. jula pripadnici VRS-a "pogubili po prijekom postupku", unutar zgrade i u njenoj neposrednoj blizini.

Kako smatra Tužilaštvo BiH, ubistva su vršena uz znanje obojice optuženih. Nakon priznanja krivice za zločine počinjene u Srebrenici Momir Nikolić, bivši kapetan prve klase VRS-a, pred Haškim tribunalom osuđen je na 27 godina zatvora, dok je Draganu Obrenoviću, bivšem zamjeniku komandanta Prve zvorničke brigade, koji je takođe priznao krivicu, izrečena zatvorska kazna od 17 godina.

Suđenje Pelemišu i Periću nastavlja se u drugoj polovini augusta ove godine, javio je BIRN.