Suđenje Karadžiću
0

Kanadski major svjedoči o Markalama

SRNA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biće nastavljeno sutra izvođenjem dokaza Tužilaštva Haškog tribunala o ratnim dešavanjima u Sarajevu, javlja dopisnik Srne iz Haga.

Naredni svjedok trebalo bi da bude bivši upravnik sarajevske Državne bolnice Bakir Nakaš, a nakon njega iskaze će dati Alma Mulaosmanović-Čehajić, potom kanadski major i nekadašnji šef posmatrača UN u Sarajevu Frensis Roj Tomas, te Alen Gičević i balističar Mirza Sabljica.

Roj Tomas je bio uključen u istragu o napadima na sarajevsku pijacu Markale 5. februara 1994. i 28. avgusta 1995. godine. Povodom ovog svjedočenja odbrana je od vlasti Kanade tražila dokumente sa izveštajima kanadskih obaveštajaca ili pripadnika Unprofora o masakrima na Markalama.

S obzirom da su zasjedanja prošle sedmice bila zatvorena za javnost, nije poznato da li je završeno svjedočenje zaštićenog svjedoka KDZ088, koji je sa davanjem iskaza počeo u ponedjeljak, a za čije je unakrsno ispitivanje Karadžić tražio 16 sati. 

Karadžića optužnica tereti u dvije tačke za genocid u Srebrenici i još sedam opština BiH, a u devet tačaka za progon, istrebljivanje, ubistva, deportacije, nehumana djela, teror i nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine. 

Sutra će biti nastavljeno i suđenje nekadašnjem pomoćniku komandanta Glavnog štaba Vojske RS generalu Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi 1995. godine. Dokazni postupak nastavlja optužba. 

Tužilaštvo sutra nastavlja sa izvođenjem dokaza na suđenju prvom ministru unutrašnjih poslova RS Mići Stanišiću i nekadašnjem načelniku regionalnog Centra službi bezbjednosti Stojanu Župljaninu, koji se terete za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine. 
U postupku protiv nekadašnjih šefova Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, optuženima za zločine policijskih i paravnojnih snaga u BiH i Hrvatskoj, Tužilaštvo sutra nastavlja sa izvođenem dokaza.

Na suđenju bivem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilu Perišiću dokazni postupak sutra nastavlja odbrana. Perišić je optužen za pomaganje srpskim snagama u BiH i Hrvatskoj koje su počinile zločine u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.

Za utorak, 14. septembra je najavljena statusna konferencija u predmetu "Šainović i ostali" koji je u žalbenom postupku. Prvostepene presude u ovom predmetu izrečene su 26. februara 2009. godine. Bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović je tada oslobođen svih optužbi za zločine nad albanskim civilima na Kosovu u prvoj poloviji 1999. godine, a Tužilaštvo se nije žalilo na oslobađajuću presudu. 

Tužilac je tražio oštrije zatvorske kazne za bivšeg potpredsjednika Vlade Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Nikolu Šainovića, za bivšeg komandanta Treće armije VJ Nebojšu Pavkovića i bivšeg načelnika MUP Srbije za Kosovo i Metohiju Sretena Lukića, koji su osuđeni na po 22 godine zatvora. 

Oštrije kazne zatražene su i za bivšeg načelnika Generalštaba VJ Dragoljuba Ojdanića i bivšeg komandanta Prištinskog korpusa VJ Vladimira Lazarevića, koji su osuđeni na po 15 godina zatvora. Odbrane su tražile oslobađajuće presude ili umanjenje kazne. Očekuje se da žalbena rasprava uskoro bude zakazana.