Haški tribunal
0

Anton Per Brennskag novi svjedok na suđenju Karadžiću

SRNA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću saslušanjem novog svjedoka optužbe posredstvom video-linka, a potom unakrsnim ispitivanjem penzionisanog potpukovnika vojske Norveške Antona Pera Brennskaga.

Brennskag je 1995. godine bio vojni posmatrač UN u sektoru Sarajevo, a njegovo svjedočenje je počelo prošlog petka.

Sudsko vijeće bi uskoro trebalo da donese odluku o Karadžićevom zahtjevu za suspenziju postupka na 24 radna dana, kako bi tim odbrane mogao da pregleda novi materijal koji je Tužilaštvo predalo u skladu sa pravilom o obavezi objelodanjivanja potencijalno oslobađajućeg materijala.

Riječ je o oko 14.000 stranica dokumenata iz kompjutera pronađenog u decembru prošle godine u stanu Dragomira Pećanca, nekadašnjeg šefa obezbjeđenja bivšeg komandanta Vojske RS generala Ratka Mladića.

Karadžića optužnica tereti za genocid nad nesrpskim stanovništvom u Srebrenici i još sedam opština BiH, za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, teror i nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga za taoce u toku sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine.

Tužilaštvo će danas nastaviti sa izvođenjem dokaza u predmetu protiv generala Vojske RS Zdravka Tolimira, optuženog za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi 1995. godine, i bivših zvaničnika MUP-a RS Miće Stanišića i Stojana Župljanina, optuženima za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine. 

Suđenje će danas biti nastavljeno i nekadašnjim šefovima Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koji se terete zbog zločina policijskih i paravojnih snaga u BiH i Hrvatskoj.
U predmetu protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja sutra će biti održana administrativna rasprava. Tribunal je potvrdio u petak da je Šešelj "podvrgnut medicinskom postupku, koji je protekao po planu", a optuženi se vratio u pritvorsku jedinicu. 

Portparolka sudskog dijela Haškog tribunala Nerma Jelačić nije iznijela detalje o medicinskoj interveniciji, pozivajući se na pravo pacijenta na zaštitu privatnosti. Ona je istakla da je Šešelj dao saglasnost za "medicinski postupak" i da je "sve proteklo po planu". Jelačićeva je rekla da "nije bilo komplikacija" i da će medicinsko osoblje nastaviti da prati stanje pacijenta. 

Suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću biće nastavljeno u četvrtak, 4. novembra, a odbrana će nastaviti dokazni postupak. Perišić je optužen za pružanje pomoći srpskim snagama u BiH i Hrvatskoj, koje su počinile zločine u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.