Asim Mujkić
0

"Izmjene diskriminatorskog izbornog zakona prvi zadatak za novu vlast"

FENA
Asim Mujkić
Asim Mujkić
Profesor Asim Mujkić ocijenio je za novi broj časopisa Asocijacije Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) "Novi pogledi“ kako jedinu perspektivu nakon izbora, koji su zbog izbornog zakona u suštini diskriminatorski, imaju istinski multietničke stranke.

"Put za to da naredni izbori ne budu diskriminatorski je promjena ustava. Kako smo mi multietnička zemlja, jedinu perspektivu bi mogle da imaju multietničke stranke. Ne stranke koje, kao što to recimo rade SDA i SNSD gdje imate pripadnike drugih naroda koji su po zanimanju ono što su po rođenju, vještački pripisuju tu multietničnost", tvrdi Mujkić za "Nove poglede", saopćeno je iz ACIPS-a.

Dodaje da se ne može postići mnogo bez adekvatnog izbornog zakona koji bi poticao multietničnost.

Mujkić smatra da se nije smjelo desiti da se ne usvoje preporuke presude u Strasbourgu u slučaju "Sejdić-Finci" čime bi se promijenili ustav i izborni zakon i tako svim građanima BiH omogućilo ravnopravno učešće na izborima.

"Za mene je to skandalozno i šalje poruku da se u nama ne vidi neka ozbiljna država. Za ostatak Evrope svaki građanin ima univerzalno pravo da bira i da bude biran, ali to kod nas nije slučaj", kaže Mujkić.

"Novi pogledi“ donose i pregled više analiza predizbornih obećanja, u kojem je prikazano kako stranke još od 2002. godine ponavljaju gotovo ista obećanja koja su nerelevantna, nekonkretna i u 51 do 75 posto slučajeva neispunjena.

"Populističke parole dosad su privlačile birače, iako u suštini ništa konkretno nisu govorile, niti je ikakvo konkretno obećanje iza njih stajalo. Putem davanja sve većeg značaja učinkovitosti vlasti, idemo ka tome da svoj glas damo onome ko ne obećava prazno već se pokaže kao najučinkovitiji", stoji u jednom od zaključaka "Novih pogleda“ čiji su besplatni primjerci distribuirani po institucijama i fakultetima širom BiH.