{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izbori - napredak ili put u katastrofu BiH

F
19.9.2010. u 13:30
0
10
Izbori - napredak ili put u katastrofu BiH
0
Izbori - napredak ili put u katastrofu BiH
Ćazim Sadiković
Na redovnoj sesiji intelektualaca Kruga 99 danas je razgovarano o temi "Izbori - napredak ili put u katastrofu BiH", kojom prilikom je istaknuto da političke partije u BiH nemaju instrumente za realiziranje zadatih ciljeva.
Jedan od uvodničara sesije prof. dr. Ćazim Sadiković kazao je da političke partije na sceni imaju odlične ciljeve koji su ciljevi svih zemalja u Evropi, ali da se BiH od njih razlikuje po činjenici da su "instrumenti za realiziranje tih ciljeva iz srednjeg vijeka".

"Upravo zato od ovih izbora teško je očekivati napredak za BiH", dodao je Sadiković.

Aktuelne političke opcije imaju izuzetne političke platforme kao što su stabilizacija ekonomije, uređenje sigurne zemlje, bolja organizacija zdravstva, tehnološki razvoj, borba protiv korupcije i nezaposlenosti, ali sve te ciljeve slušamo već 15 godina, ističe Sadiković.

Po njegovim riječima radi se o prepisanim evropskim ciljevima, međutim BiH nema ni Ustav ni državu, a ni partijski sistem kojim bi ih ostvarila.

"Niti jedna politička partija nije organizirana na savremenim principima", naglašava Sadiković.

Zato je pozvao glasače da u svojim odlukama kome da daju glas na oktobarskim izborima gledaju na partije koje nude instrumente za provedbu postavljenih ciljeva.

Drugi uvodničar je bio je Suad Arnautović koji je uime Centralne izborne komisije ukazao na nedostatke u izbornom sistemu, a koje bi trebalo nakon ovih izbora izmijeniti.

Među njima je upozorio na diskriminirajući Ustav BiH za koji je i Sud za ljudska prava u Strasbourgu donio presudu da je diskiminirajući, zatim je upozorio i na izbornu magnitudu.

Pojasnio je da to znači da nije dobro uređena veličina izbornih jedinica.

"Sada postoje dvije krupne izborne jedinice (dva entiteta), a one su izpresjecane na više višečlanih izbornih jedinica", dodaje Arnautović.

Primjera radi u banjalučkoj regiji imaju tri izborna mandata što umanjuje efekat pluralizma višestranačja jer se sve svodi na jednu ili dvije stranke koje će osvojiti te mandate.

"Međutim, suština našeg izbornog sistema je približna proporcionalnost, tj. da stranke koje osvoje najveći procenat glasova imaju taj isti procenat u parlamentu. Kod nas je to sistemski nedostatak", poručuje.

Predsjednik Kruga 99 Sulejman Redžić također je kazao da ukoliko se i dalje bude stavljao akcenat na političke partije za BiH neće biti izlaska iz krize.

"Mislim da ljudi mogu BiH izaći na zelenu granu, a ne stranke", dodao je.

Istaknuo je da je i u ovoj predizbornoj kampanji stavljen akcenat isključivo na stranke, te poručio da sigurno neće glasati za one koju su BiH dovele u ovakvo stanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: